„Chodím každý rok na stejná místa a ani letos mě to nezklamalo. Je to pro mě jeden z nejkrásnějších pohledů v roce, když vidím travnatý plácek a v něm trsy těchto výborných hub,“ říká houbař. A jak s májovkami naloží? „Do noci jsem je krájel a pytlíkoval do mrazáku. Dají se použít do omáček, ale já mám nejradši fantastickou bramboračku s těmito houbami,“ svěřil se labužník. Pokud budete mít také hezké úlovky, a nejen májovek, neváhejte a ozvěte se redakci Nymburského deníku. Rádi vaše pozoruhodné objevy zveřejníme.

Polévka z májovek

Do hrnce s vodou, kterou lehce osolíme a přivedeme k varu, nasypeme přiměřené množství nakrájených májovek. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a také zeleninu, nejlépe čerstvou. Polévku výborně ochutí mrkev, či kedlubny. Pokud nejsou k dispozici čerstvé, dají se pořídit mražené jako polévková směs. Přidáme zeleninový bujón. Necháme asi čtvrt hodiny povařit a zavaříme máslovou jíškou. Dobrou chuť!