Květnový Mezinárodní knižní veletrh Svět knihy Praha je každoročně příležitostí k udělování prestižních ocenění na poli literatury. Jedním z nich je udělování cen za knihy literatury faktu Miroslava Ivanova. Mezi laureáty posledních let byla například nakladatelství Academia, Dokořán, Mladá fronta či Karolinum. Letos bylo pozváno do této vybrané společnosti nakladatelství Vega-L Ivana Ulrycha z Nymburka.

„Jednou za rok jsou v několika kategoriích oceňována nakladatelství a spisovatelé, kteří se významně podíleli na prosazování literatury faktu. Zakladatelem je guru literatury faktu Miroslav Ivanov," říká Ivan Ulrych, z jehož nakladatelských počinů znají Nymburáci a široká veřejnost především turistické publikace, průvodce, mapy. Zdaleka ne každý už ví, že v Ivan Ulrych vydal více než dvacet zásadních publikací k tématu 2. světové války, za všechny zmiňme alespoň několik titulů: Osudy lidických dětí, 
V údolí potoka Ležák, Lety, život za plotem, Český Malín: Lidice volyňských Čechů, Javoříčko, ve stínu lesa Habří anebo Čas slz a vzdoru.

Poslední zmíněný titul 
z pera renomovaného autora Romana Cílka je průvodcem časem zla a teroru, útisku a bezpráví, s uceleným obrazem klíčových událostí z let 1938 – 1945. „Knížka je užitečnou pomůckou pro učitele, aby si snáze poradili s výkladem čerstvých dějin s důrazem na události v Čechách," přibližuje jedno z děl Ivan Ulrych a pokračuje:

„V dalších titulech jsou zachyceny například vzpomínky lidických dětí a žen, 
s nimiž jsem měl možnost se osobně sejít. To byl nesmírně silný zážitek. Je pochopitelné, že chtějí svoji krutou zkušenost předávat dál jako memento," říká Ivan Ulrych.

Nicméně hlavní část produkce nakladatelství Vega-L představují již zmíněné turistické brožury a průvodce po zemích českých, po jejích hradech a zámcích, mapy, pohlednice, leporela, které jsou výsledkem páně Ulrychova mnohaletého rajzování po milé vlasti 
a objevování jejích méně známých, leč neméně zajímavých a krásných koutů, jako jsou chronicky známé turistické top cíle. Nakladatel dokázal to, co si přeje většina z nás: učinit ze svého koníčku, v jeho případě cestování, historie, fotografování, zároveň celoživotní povolání a být v něm úspěšný.

„Když jsem to spočetl, zjistil jsem, že už je na kontě nakladatelství Vega-L 296 vydaných titulů. To už je zvíci středního nakladatelství, tak mě to potěšilo. Kulatých 300 je na dosah, přál bych si, kdyby to byla kniha o Nymburce nebo Polabí," říká nymburský nakladatel Ivan Ulrych.