U jedné z nejsledovanějších a nejočekávanějších staveb v regionu začíná být jasno, kdy by mohla být spuštěna do provozu.

Řeč je o železničním nadjezdu u Koutecké ulice v Poděbradech. Podle mluvčí krajského úřadu, který je hlavním investorem projektu, práce potrvají do konce září. Místostarosta Poděbrad Ivan Uhlíř je přesvědčen, že dělníci pracují v mírném předstihu a je možné, že první auta vjedou na nadjezd už o letních prázdninách. „Zásadní slovo však má v tomto případě investor, jehož termín nechci nijak zpochybňovat," řekl Nymburskému deníku Uhlíř.

Podle mluvčí kraje Nicole Mertinové budou všechny práce dokončené až na začátku příštího školního roku. „Železniční nadjezd, který budují stavbaři za téměř 114 milionů korun od loňského března v Poděbradech, bude kompletně dostavěn do konce září," uvedla Mertinová.

Dělníci nyní dokončují práce na první etapě, která měla za úkol hlavně připravit stavbu na betonáž. „Měli by ji dokončit na konci ledna," řekla Mertinová. Kraj na stavbu získal dotaci přibližně 85 procent z evropských fondů.

Nový most bude 213 metrů dlouhý a bude sloužit i jako přechod pro pěší a cyklisty. 
V první etapě stavbaři vybudovali základy mostu a mostní konstrukce, zakončena bude betonáží ocelové konstrukce.

Ve druhé etapě, která má skončit na začátku března, udělají betonáž vrchní konstrukce. Třetí etapa stavby potrvá do konce dubna. „Následně se provedou zemní práce na kruhovém objezdu a komunikaci, zrušení železničního přejezdu, rekultivace pozemků dotčených dočasným záborem z důvodu prováděných stavebních prací. To vše do konce září 2015," uvedla Mertinová.

Podle místostarosty Uhlíře se na stavbě pracuje s určitou časovou rezervou, o to však pilněji. „Na stavbě se pracovalo například i tuto neděli, osobně jsem tam dělníky viděl," říká Uhlíř.

Železniční nadjezd v Koutecké ulici spojí severní a jižní část města. Obyvatelé Poděbrad na něj čekají už několik let, u přejezdu se totiž tvoří kolony aut, což značně komplikuje dopravu u jedné z výpadových silnic z Poděbrad.

DŮLEŽITÉ ÚDAJE O NADJEZDU

projekt se začal řešit od roku 2003. Ve hře byla tři místa v Poděbradech, na nichž se uvažovalo o nadjezdu nebo podjezdu

současná varianta vykrystalizovala v roce 2006

stavět se začalo loni v březnu, dílo by mělo být dokončeno v létě 2015 6 nadjezd bude dlouhý 213 metrů, tvořit jej bude 10 polí, nejdelší o délce 26 metrů bude instalován nad kolejemi

firma vysoutěžila postavení nadjezdu za zhruba 115 milionů korun. Přitom původní projekt počítal s částkou 198 milionů bez DPH

nadjezd bude sloužit i pro pěší a cyklisty

(s využitím ČTK)