Hejtmanství už dlouho plánuje od základů opravit přetížený železniční nadjezd spojující dvě části Lysé nad Labem, záměr se však stále odsouval. Před několika dny středočeští radní schválili dodavatele na jednu z největších dopravních staveb v regionu. Do soutěže se přihlásily čtyři společnosti a vyhrála ta, která nabídla nejnižší cenu.

Podle radního Josefa Řiháka by vítězná firma měla most přestavět za 228 milionů korun. Stavbu přitom kraj zaplatí z evropských dotací.

Stávající nadjezd bude úplně zbourán. Nový se postaví tak, aby vyhovoval současnému zatížení silniční dopravou. Opravovat se bude i silnice druhé třídy číslo 272, která přes most vede, od křižovatky ulic Na Zemské stezce, Mírová a Družstevní na litolské straně, dále přes nadjezd až do blízkosti křižovatky ulic Jedličkova a Smetanova na straně druhé. Jde o 421 metrů vozovky.

Jako první vyzkoušeli nové dětské hřiště místní školáci.
Kritikům vadí nové hřiště pod stromy

Silnice číslo 272 bude podle starosty Lysé nad Labem Karla Otavy během prací, které potrvají téměř dva roky, úplně uzavřena. A provoz v centru města se díky objížďce výrazně zklidní. Auta, která Lysou pouze projíždějí od Starého Vestce ve směru na Benátky nad Jizerou nebo Milovice, se městu úplně vyhnou. Radnice chce spolu s krajem využít klidné doby k opravě dvou páteřních ulic, Mírové a Československé armády.

Objízdná trasa povede po dálnici D11, silnici první třídy 38, spojující Poděbrady, Nymburk a Mladou Boleslav, a silnici druhé třídy 275, která v Luštěnicích uhýbá ze silnice číslo 38 směrem k dálnici D10. Milovičtí budou od Prahy jezdit po dálnici D10 a sjedou u Benátek nad Jizerou. Záchranná služba bude moci použít běžně neprůjezdnou trasu kolem areálu firmy Kovona ve Švermově ulici. Stávající polní cesty v prodloužení ulic Ke Kovoně a Na Zemské stezce budou zpevněny, ovšem pouze pro vozidla stavby, pro ostatní bude platit zákaz vjezdu. Řidiči osobních aut by měli koleje překonat až ve Stratově. 

Nymburské náměstí zdobí Vánoční strom, který byl uříznut v Kovanicích.
Vánoční strom už zdobí centrum Nymburka