Je předražená
a v tuto chvíli městu neužitečná.

Na tom se shodli poděbradští zastupitelé při projednávání nabídky majitele budovy Záložny. Ten oslovil radnici 
s návrhem, aby město budovu odkoupilo za 30,350 milionů korun. Rada a později zastupitelstvo však takovou nabídku smetly ze stolu.

Podle starosty Ladislava Langra se vyjasnila situace na pozici současného majitele budovy. „Před čtyřmi lety jsme ještě jednali se dvěma vlastníky, většinovým a menšinovým. Po čtyřech letech existuje po soudním verdiktu pouze jeden vietnamský majitel. Ten nám nabídl budovu k odkupu za uvedenou cenu," řekl na jednání zastupitelů Langr.

Rada už předtím doporučila nabídku neakceptovat. Podle zastupitele Jiřího Felkra by město nemělo podlehnout veřejnému mínění. Část poděbradské veřejnosti si podle něj myslí, že Záložna v minulosti městu patřila. „Tato budova městu nikdy nepatřila, patřila Restauracím a jídelnám. V tuto chvíli je návrh na koupi podle mě bezpředmětný. Ani samotný kulturní sál, o kterém se mluví, v současné době kapacitně nevyhovuje potřebám města," uvedl Felkr.

Opoziční zastupitel a někdejší starosta Jozef Ďurčanský zpochybnil smysl navrhovaného usnesení, které jednoznačně nabídku na odkup Záložny za 30,350 milionů korun odmítalo. „Dnes je situace taková, ano, ta budova nemá hodnotu více než 30 milionů, ale zítra nebo za půl roku může být jiná a můžeme se o tom znovu bavit. Za této situace nemohu hlasovat pro takový návrh, neboť mi připadá zbytečný. Mohla to vyřešit samotná rada a zastupitele o odmítnutí pouze informovat," řekl Ďurčanský.

Starosta se vůči jeho slovům vymezil poznámkou, že považuje za slušné na obchodní nabídku takto reagovat.

Zastupitelé pak většinou hlasů usnesení o odmítnutí nabídky odhlasovali.

Naposledy se nahlas mluvilo o změně majitele budovy Záložny v roce 2011. Objevil se český zájemce na odkup budovy, který sliboval její kompletní rekonstrukci. Pokud by k tomu došlo, město projevilo zájem o pronájem kulturního sálu v budově. Jenže z celé transakce sešlo kvůli neshodám mezi tehdejšími dvěma vietnamskými majiteli.

Ti budovu vlastní od roku 2004, kdy ji získali ve veřejné dražbě. Té se tehdy zúčastnil za město tehdejší starosta Jozef Ďurčanský. Ovšem s pověřením jít při koupi do maximální částky přibližně 10 milionů korun. „Přitom vyvolávací cena byla 21 milionů," posteskl si exstarosta. Dva Vietnamští obchodníci ji nakonec získali za 24,1 milionu korun.

Hned po koupi se jeden z majitelů dušoval, že budova bude po rekonstrukci využívána pro původní kulturní účely. Jenže se vzápětí rozhádali, dole vznikla obávaná vietnamská tržnice a k žádné razantní rekonstrukci nakonec nedošlo.