Výstava koní a všeho, co k nim patří. To je trefný podtitul jedné
z nejnavštěvovanějších výstav roku, která se uskuteční tento víkend v Lysé nad Labem. Kůň 2016 chystá 
i oblíbené a divácky nejatraktivnější večerní show.

Od pátku do neděle 23. – 25. září se na výstavišti v Lysé nad Labem koná 23. ročník nejstarší a největší výstavy koní v České republice Kůň 2016. Stejně jako každý rok se vedle všeho, co ke koním patří, představí návštěvníkům pestrý kaleidoskop více než 20 plemen koní, kterých bývá v Lysé vždy okolo 120. Tím, že pořadatelé vnímají koně stále jako nejdůležitější exponáty výstavy, drží si výstava Kůň vysokou prestiž i v celé centrální Evropě.

Česká republika je právě prostřednictvím plemen koní se sousedními státy pevně historicky provázána. Právě plemena koní chovaných na území Čech a Moravy jsou historickým dokladem státoprávního uspořádání českých zemí v rámci nadnárodního celku – Rakouské monarchie.

Dokládá to nejenom největší hipologický klenot České republiky, pro kterého je již téměř 500 let domovem hřebčín v Kladrubech nad Labem, ale i celá řada dalších plemen. „Nejdůležitější je pochopitelně jediné původní české plemeno – Starokladrubský kůň. Ten řadí naší zemi mezi skutečně koňařské státy. V 90. letech minulého století to bylo naštěstí vysvětleno 
i exekutivní moci. Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem tak dosáhl nejvyšší celospolečenské ochrany a 70 vybraných koní pod jeho střechou také," připomínají pořadatelé.

Snaha hipologických osvícenců byla korunována světově bezprecedentním úspěchem. Jsme jediná země na světě, která na koně hledí jako na živé umělecké dílo a cení si ho jako Národní kulturní památky.

Protože je právě hipologie dokladem společných dějin středoevropských států, na které mělo být v průběhu 20. století z ideologických důvodů zapomenuto, rozhodli se pořadatelé právě tyto kořeny připomenout. 
„I proto budou mít všichni návštěvníci, kteří na výstavu Kůň 2016 v sobotu 24. září dorazí v jakémkoliv kostýmu připomínající Rakousko-uherské mocnářství, vstup zdarma," lákají pořadatelé ke kreativitě 
i samotné návštěvníky výstavy. To, že tuto minulost připomene většina vystavovaných koní je téměř jisté.

Kromě nové haly probíhá vždy po celé tři dny bohatý celodenní program. Na venkovních plochách a v hale B můžete využít výstavní nabídky více než stovky prodejců jezdeckého a souvisejícího sortimentu.

FLERJARMARK U KONÍ

Oblíbenou součástí akce se stal také řemeslný jarmark – Flerjarmark, který letos obohatí řada zcela nových prodejců a nabídne tak nejen módu, šperky či umělecké sklo a cín, ale nově také originální módu pro děti, pánské a bytové doplňky či třeba koňský tarot nebo květinovou dílnu. „Dílen bude ostatně opět několik, proto se nebojte vzít své děti s sebou. Na místě si můžete též nechat namalovat portrét či shlédnout ukázky řemesel. Seznam prodejců a aktivit najdete na našem webu," konstatovali pořadatelé.

U některých prodejců lze navíc platit kartou, můžete tedy již pořídit vánoční dárky svým blízkým.

Flerjarmark bude nově 
k vidění dole v hale B, poblíž Pinta, Equichannelu či časopisu V sedle a propojený s příjemným posezením a občerstvením.

VEČERNÍ KOŇSKÁ SHOW

Nejatraktivnější součástí Koně je páteční a sobotní noční show, při níž se hala ponoří do světel a zvuků a předvede koně v nejrozmanitějších podobách.
„Program v tuto chvíli samozřejmě prozradit nemůžeme, abychom příchozí nepřipravili o překvapení, nicméně máme přislíbenou účast velkých hvězd. Jen pro představu – Marian Roden se svým koněm plemene Hispano Lusitano, Národní hřebčín Kladruby nad Labem, Zemský hřebčinec Písek a Tlumačov a mnoho dalších," slibují organizátoři.

Noční show začne v pátek 23. a v sobotu 24. září vždy od 19:30 hodin.