Drtivá většina prací včetně klíčového zasypání a upravení výkopu se stihla do začátku Adventu, jak provádějící firma i zástupci radnice slibovali.

„Když za námi v půlce září přišli plynaři a oznámili nám, že je nutné rozkopat náměstí po celém jeho obvodu kvůli výměně plynového potrubí, rozhodli jsme se chytit příležitost za pačesy a udělat si náměstí trošku hezčím a příjemnějším,“ řekl místostarosta Bořek Černý.

Město oslovilo firmu, po níž požadovalo nejen výkopy pro výměnu trubek, ale také předláždění všech chodníků po celé jejich šířce a délce. „A také aby provedli výkopy pro novou výsadbu stromů a přimontovali mříže, které jsme si navrhli a nechali vyrobit,“ doplnil místostarosta.

Jiří Antoš
Majitel Mirakula v ostravském ghettu. Milionář Jiří Antoš rozdal statisíce korun

Samotné vnitřky mříží ještě firma doplní, vše ostatní je prakticky hotové. Na částečné proměně náměstí spolupracovalo vedení města s prováděcí firmou, architektem, poradcem pro zeleň, památkáři a dalšími institucemi.

Místo třešní akáty

Diskuzi rozproudilo kácení stromů, konkrétně je jednalo o třešně. Podle odborníků většina z nich byla ve špatném stavu a umírala. Navíc výkopy kvůli plynovým trubkám vedly tak blízko jejich kořenů, že by tento zásah nepřežily. Proto radnice sáhla k jejich kompletní výměně.

Podle místostarostky Stanislavy Tiché hledalo město ve spolupráci s odborníky kultivar, který by byl odolnější a měl větší perspektivu. „Proto byly po dohodě s architektem a poradcem pro zeleň vybrány kultivary akátu, který má mnohem vyšší, ale také vzdušnější korunu,“ řekla místostarostka. Výsledné vysazené stromky, respektive právě jejich koruny, však aktuálně vypadají velice chudě. „Koruny u těchto stromků, které dorazily z Nizozemí, musely být zakráceny. Příští rok už budou vypadat zase o něco lépe,“ vysvětlila Stanislava Tichá.

Vánoční strom na nymburském náměstí Přemyslovců svítí.
Trubači z okna radnice dohráli a Vánoční strom se rozzářil

Výměna třešní za beztrnný kultivar akátu Robinia pseudoacacia Bessoniana je diskutovaná a schválená památkovou péčí a panuje na něm obecná shoda. Výhod vybraného druhu je podle poradce pro zeleň Jana Lukeše hned několik. Je to beztrnný a málokvetoucí kultivar středního vzrůstu, má vysokou odolnost vůči teplému klimatu a špatným půdním podmínkám, vyšší nasazení koruny, střední až vyšší životnost, poskytuje kontinuální lehký stín, řídkou a průhlednou architekturu koruny.

„Výměna proběhla v místech stávajících stromů včetně doplnění dosud prázdných míst. Došlo také k výměně půdy za strukturální substrát. Výsadba byla provedena do větších rabátek o rozměrech 1,5 x 2,5 metru, čímž zajistíme stromům větší perspektivu. Výpěstky nových stromů jsou v nadstandartních parametrech obvodu kmene 20 - 25 centimetrů,“ uvedl Jan Lukeš.