V dnešní době využíváme mobilní telefony neustále. Často si bez nich ani neumíme představit existovat. Tábory mohou sloužit jako místo, kde je ratolesti na pár dní odloží a vychutnají si několik dní bez svítících obrazovek. Zatímco u puberťáků hrozí, že by na telefonech viseli očima ve dne i v noci, tak u malých dětí zase zvýšení stesku po domově. „Kontakty v návalu smutku vedou k tomu, že vystrašení rodiče vyráží zachraňovat své děti. Ty jsou přitom už druhý den ráno šťastné a spokojené a na svůj večerní telefonát už zapomněly,“ řekl Aleš Sedláček, předseda České rady dětí a mládeže (ČRDM).

„Podle mě si děti tábory bez telefonů užijí mnohem více. Jsou klidnější, lépe si vychutnají okolní přírodu a nemusí pořád okukovat internet. Jediný minus vidím v tom, že si své vzpomínky nemohou samy nafotit. Ale fotek je z táborů beztak plno přímo od organizátorů,“ okomentovala Eva Šťastná z Kamenného Zboží, která posílá své děti na tábory od Základní školy letců R.A.F v Nymburce.

Přesto podle průzkumu ČRDM na táborech používá telefony polovina všech dětí. „My jsme rodičům dali na výběr. Bylo na nich, jestli dětem na škole v přírodě telefon nechají nebo ne. Doporučili jsme mobily nechat doma. Plošně jsme to zakazovat nechtěli, museli bychom to potom řešit jako prohřešek,“ řekla učitelka Věra Kašparová z Mochova.

Ve skanzenu v sobotu bavil přítomné režisér Zdeněk Troška.
Diktát v přerovském skanzenu diktoval režisér Troška

Platí také, že čím starší děti jsou, tím častěji telefony na táborech využívají. „Nám na táboře musely menší děti telefony odevzdávat před večerkou. Hlavně proto, aby na nich nehrály hry do noci a další den nebyly příliš unavení. Starším holkám, kterým už bylo patnáct, jsme mobily nechávaly. Musejí si rozhodnout samy, jak se chtějí další den cítit,“ řekla Gabriela Říhová, která každoročně pořádá taneční soustředění.

Podle vedoucího analytika ČRDM Jana Husáka na táborech nejběžněji používají mobil patnáctiletí, ostatní jsou mnohem střídmější. „Takřka čtvrtina patnáctiletých využívá na táborech mobil úplně stejně často, jako kdyby byli normálně doma,“ dodal Husák.

Na táboře s mafiánskou tématikou od DDM Symfonie Poděbrady organizátoři dětem mobily nechávali, protože nechtěli omezovat jejich práva. „Telefony nezakazujeme, ale neručíme za jejich ztrátu nebo zničení. Jezdíme navíc na místo, kde je slabý signál a v chatkách nejsou zásuvky,“ řekl Milan Hercik z poděbradského DDM.

Zájem o tábory je každoročně vysoký. Také díky tomu se paleta témat táborů postupně rozšiřuje, a zatímco klasické sportovní zaměření je spíše na ústupu, tak narůstá zájem o tábory, kde děti přijdou do styku se zvířaty nebo mají možnost vyzkoušet si různé netradiční aktivity, například hraní divadla či středověká řemesla. Rozhodnutí o tom, zda si děti mohou na tábor přivést své mobily, záleží na dohodě mezi vedoucím tábora a rodičích.

Ilustrační foto
Policisté vypátrali seniora v bahně u rybníka