Rybník uprostřed obce je báječná věc, řeknete si. Jenže aby nejen k něčemu vypadal, ale aby vůbec nepůsobil problémy, to něco stojí. Především úsilí zastupitelů v čele se starostkou Lidmilou Pinterovou, spočívající v zajištění financí včetně úspěšné projektové žádosti o dotaci.

„Částka na celkovou revitalizaci rybníka Krchleby byla hodně vysoká, téměř 
5 milionů korun, tak jsme ji rozdělili na dvě etapy. První z nich je oprava hrází, které byly v katastrofálním stavu – betonové kvádry padaly do rybníka. Tím, že je rybník v těsné blízkosti silnice I. třídy č. 38 , ohrožovalo to 
i provoz v těchto místech. Borcení boční strany hráze zase hrozilo utržením břehu, na němž stojí rodinný domek. Proto jsme volili cestu dotace. Získali jsme ji až na podruhé, a to ve výši 
1 milion korun, ale protože se jednalo v této fázi o investici 2,5 milionu korun, lehce si spočítáte, kolik dala obec ze svého rozpočtu," přibližuje akci starostka Pinterová.

Nakonec firma, která vyhrála výběrové řízení, nabídla obci, že provede i odbahnění rybníka ve výši 
450 000 tisíc korun. Zastupitelé souhlasili, protože se tak povedlo snížit celkovou cenu díla o 2 miliony korun.

S revitalizací rybníka 
v Krchlebech začali v únoru, skončit by měli podle plánu do konce června. Ale práce postupují rychleji a zdá se, že to firma stihne už do konce května.

Co všechno se tedy dělá? Stavějí se nové hráze, které jsou zpevněné železem, protilehlý břeh se vysypává štěrkem kvůli živočichům žijícím v rybníku, kteří musí mít v rámci revitalizace podmínky pro vylezení na břeh. Nebude chybět osázení plazivými rostlinami.

Dodejme, že rybník je vedený jako požární nádrž 
a jako takový není určený ke koupání. Ovšem dříve 
v něm byly vysázené lekníny, proto obec počítá s jejich opětovným vysazením. Pak bude plnit vedle funkce praktické i funkci vysoce estetickou. Dokonce se počítá s tím, že se v něm zabydlí i několik druhů ryb, jak tomu bylo dříve.

Popsaná revitalizace rybníka ovšem není jedinou investiční akcí v Krchlebech v posledních letech. Rekonstruovaly se chodníky, taky ulice Loučeňská včetně chodníků, což mělo pomoci vyřešit bezpečný pohyb chodců v ulici Loučeňská. Na chodnících však začala parkovat auta a kvůli tomu přestávaly chodníky sloužit svému účelu, chodci nemohli projít a vstupovali do frekventované vozovky. Proto obec přivolala na pomoc bezpečnostní agenturu Adduco, která měla za úkol projednávat nevhodná stání s majiteli aut a pomáhala takto zajišťovat bezpečnost obyvatel. Krom toho se podílela na ochraně majetku obce.

Shrnuto podtrženo, bezpečnostní agentura dosud odvedla v Krchlebech velký díl práce. A pokud by se někdo jejímu působení 
v obci podivoval, pak připomeňme, že zastupitelstvo opírá své rozhodnutí spolupracovat s bezpečnostní agenturou o zákon o obcích, který mu mimo jiné ukládá pečovat právě o bezpečnost obyvatel a ochranu veřejného pořádku.

Uvedenými realizovanými projekty investiční akce 
v Krchlebech zdaleka nekončí. Vedení obce se chystá v první řadě zadat studii na rekonstrukci mateřské školy. Dále chce dokončit chodníky při silnici I./38 a také nechat zadat nový územní plán. Zvažuje se oprava části veřejného osvětlení.

Seznámí-li se s tímhle vším člověk zvenčí, neboli nezaujatý, pak může říct jediné: klobouk dolů, Krchleby!