Martin Fiala spolu se svým otcem přišli na pódium lyského výstaviště. Získali ocenění Potravinářský výrobek Středočeského kraje, který vyrábí v rodinné firmě Řeznictví a uzenářství Fiala. Cenu získala uzená krkovice bez kosti 
z domácí udírny. A jak se autor rozhovoru po skončení vyhlášení přesvědčil přímo 
u stánku milovických uzenářů, naprosto právem.

Pane Fialo, zkuste čtenářům oceněný výrobek představit.
A jak jej vlastně vyrábíte?
Milovická uzená krkovice 
z domácí udírny je výrobek, který získal ocenění Potravina Středočeského kraje 2013. Jedná se o výrobek uzená masa vařená. Vyrábíme ho tím způsobem, že ho na čtyři dny naložíme „na sucho" pouze do rychlosoli, potom zalijeme lákem na dalších pět dnů. Následně se udí klasickou cestou, to znamená dřevem, v klasické udírně. Proto používáme slovo domácí. U výrobků se ale oficiálně nesmí používat slovo domácí. My jsme se to snažili nějakým způsobem obejít. Tento výrobek vzniká 
v podstatě způsobem, jakým si to dělají lidé na vesnici a tak, jak je každý zvyklý to dělat. Je to absolutně bez jakýchkoliv chemických přípravků, přidávání vody a dalších konzervantů.

Jakou máte odezvu od zákazníků? Máte nějakou zpětnou vazbu?
Tak samozřejmě každý z nás si asi někdy zkusil něco takového vyrobit. Zvláště v tom případě, když doma udírnu má. V našem případě si troufám tvrdit, že my už s tím máme nějaké zkušenosti a že máme takovým způsobem zařízený závod, že i při té klasické výrobě dokážeme udržet hygienické standardy. Což je někdy složitější, než dělat to doma na dvoře.

Kde se takové voňavé uzené maso dá sehnat?
Naše prodejny jsou na nymburském okrese. To znamená, že máme dvě prodejny v Poděbradech, jednu na Žižkově, druhou v obchodním domě Jiří. Další prodejnu máme 
v Kostomlatech a dvě v Lysé nad Labem. A samozřejmě blízko naší výrobny, přímo na podniku v Milovicích.

Dá se říci cena?
To jste mě trochu zaskočil. Vzhledem k tomu, že se jedná skutečně o řemeslnou výrobu a v podstatě návrat k tradici, 
a také vezmete v potaz, že ze 
100 kilogramů masa vyrobíte 70 kilogramů výrobku, je ta cena o něco vyšší. Ale je to kompenzováno tím, že ti, kdo si to koupí a snědí, nebudou opravdu jíst žádné chemické nástřiky.

Znamená ocenění na takovéto soutěži pro vás ještě něco jiného, než jen dobrý pocit?
Znamená to především to, co jste říkal. Je to tedy ocenění naší dobré práce, ocenění kvality našich zaměstnanců. A je to taková radost, kterou u nás všichni sdílíme.