Vstřícný krok radnice vůči nespokojeným obyvatelům panelového domu. Tak by se dal jednoduše chápat přesun stanoviště podzemních kontejnerů v Mládežnické ulici. Skutečnost je ale složitější.

Město Nymburk bylo loni úspěšné v žádosti o dotaci na dvě stanoviště podzemních kontejnerů na sídlišti, v ulicích Růžová a Mládežnická. 
Z vysoutěžené ceny 1,3 milionu včetně DPH měla dotace pokrýt 90% uznatelných nákladů. Těsně před započetím samotných stavebních prací se do hry vložilo padesát obyvatel panelového domu, před nímž by mělo stanoviště vzniknout a peticí se dožadovali vymezení nové lokality pro umístění podzemních kontejnerů.

Stanoviště na „starém sídlišti" 
u restaurace Dřevák se tedy 
o 50 metrů posune, čímž ale přiznaná dotace padá, neboť byla vázána na konkrétní projekt.
Paradoxně tím ale vedení města vyřešilo dilema, jakému z projektů dát přednost. Města a obce se totiž od příštího roku musí vypořádat s bioodpadem, a to konkrétně pro Nymburk představuje především nákup speciálního svozového vozu, 
a ten by pochopitelně chtělo financovat s co nejmenší spoluúčastí z vlastní pokladny. „Obě dvě akce spadají do kategorie podpory de minimis, kde je pevně daný strop, kolik peněz lze v průběhu tří let vyčerpat. Museli jsme tedy jednu akci vyloučit a protože nákup svozového vozu bude pro město náročnější, rozhodli jsme se dát přednost právě bioodpadům," vysvětluje starosta Nymburka Tomáš Mach.

Nymburský radní Zdeněk Vocásek, který veřejnou zakázku připravoval a řídil, chce přesto najít způsob, jak na dotaci dosáhnout. „Hledáme cestu, jak alespoň část nákladů pokrýt z dotací. Pokud se nám to nepovede, půjde celá investice z rozpočtu města. Jisté 
v tuto chvíli je, že původní termín výstavby se posouvá na příští rok a to u obou stanovišť," upřesňuje aktuální stav věci Vocásek.

Na prvním ustavujícím zastupitelstvu 5. listopadu přednesl požadavek na přemístění kontejnerů z trojúhelníkového travnatého pásu v ulici Mládežnická obyvatel tamního panelového domu Marek Brouček. Svůj postoj následně podpořil peticí padesáti signatářů. „Podzemní kontejnery jsou do sídlištní zástavby naprosto nevhodné. V místě, kde měly vzniknout, by to ubralo čtyři parkovací místa, kterých je v této lokalitě žalostný nedostatek a po zkušenostech například z Prahy Žižkova 
a Hradce Králové, kde jsem se dlouhodobě pohyboval, vím, že vzhledem k malým otvorům pro vhazování odpadu se kolem kontejnerů hromadí nepořádek a na to se z okna skutečně dívat nechceme," argumentuje Brouček.

Zdeněk Vocásek k tomu uvádí, že místo bylo vybráno 
s ohledem na dostupnost nejen přímo z panelového sídliště 
a obchodního komplexu u Dřeváku, ale také pro obyvatele 
U Růžáku a přilehlé vilové čtvrti. Navíc s dobrou dostupností osobním vozem a bezproblémovým odvozem větší technikou. „Panem Broučkem navrhované místo, kde nyní stojí plastové kontejnery u samoobsluhy, bohužel nelze pro podzemní kontejnery využít, protože se tam v zemi nachází velké množství sítí. Nakonec jsme šli cestou kompromisu 
a stanoviště kontejnerů bude zasahovat do nevyužívané části zahrady Mateřské školy U pejska a kočičky. Změna sebou ponese odstranění třech plotových polí s hloubkou záboru cca 3 metry do zahrady a přeložení veřejného osvětlení," vysvětluje Zdeněk Vocásek.

Podle Marka Broučka je to dobré řešení. „Pominu-li, že jsem apriori proti podzemním kontejnerům, zdá se mi toto místo jako velmi vhodné. Je mi líto každé zabrané zeleně, ale tuto část zahrady školka skutečně nevyužívá. Mohu mluvit za všechny obyvatele domu, že jsme s rozhodnutím města spokojeni," uzavírá Brouček.

Jak se zábor části zahrady dotkne chodu samotné školky, v tuto chvíli není zřejmé. Ředitel Základní školy R.A.F., pod kterou školka spadá, Jiří Cabrnoch, se prozatím odmítl k záležitosti vyjádřit s odůvodněním, že ještě nemá dostatek informací, aby k tomu mohl zaujmout jednoznačné stanovisko