Kdo by neznal fenomenální televizní reality show o hledání nejlepších domácích kuchařů MasterChef Česko, boj mezi desítkami kuchařů o splnění snu, výhru půl milionu korun a vydání kuchařky? Vítěz může být vždy jen jeden a v loňském roce se jím stal Roman Kotlář, učitel tělocviku v Rožďalovicích.

A právě on přijal pozvání Pavlíny Špeldové z Domu dětí a mládeže Symfonie v Poděbradech, aby tu v sobotu dopoledne předvedl své kuchařské umění zájemcům o vaření, které má styl.

Ve velkém sále Domu dětí 
a mládeže byla nainstalovaná provizorní kuchyň se sporákem a pracovní deskou a vše, co se tu odehrávalo, bylo snímáno a přenášeno na velké plátno v pozadí. Zvědaví účastníci nevšedního představení tak měli možnost sledovat při práci amatérského kuchaře Romana Kotláře, který svůj koníček, vaření, dotáhl blízko dokonalosti. Titul MasterChef je toho důkazem.

Zastavme se nejprve u toho, na čem je Romanovo kuchařské mistrovství postaveno. „Můj vztah k vaření je stále ryze amatérský, jen možná s tím přesahem, že o surovinách, 
s nimiž pracuji, trochu víc přemýšlím. Řekl bych, že základními kameny mého vaření jsou prospěšnost, rozmanitost a přiměřenost," říká sympatický tělocvikář.

Teď už rychle zpátky do kuchyně. Roman si pro svoji sobotní show vybral jídlo z prvního kamerového castingu, kuřecí rolku s rajčatovou omáčkou a plněnými těstovinami. „To je jídlo, které mě vystihuje asi nejvíce. Pokud maso, tak ne nějaká těžká varianta, taky mám  moc rád kombinaci rajčat a bazalky. Zcela zásadní pro mě je,  aby jídlo bylo čerstvé, nerad si jídlo doohřívám," říká Roman ještě před začátkem své produkce.

Pak už se MasterChef chopil ostrého nože a začal zručně vykosťovat kuřecí stehno. Průběžně vysvětloval publiku, proč je dobré zbavit plátek kůže a proč do ní hotovou rolku zabalit, proč maso naklepat rukou, a ne paličkou, čím rolku naplnit a jak ji šikovně svázat provázkem. Dále pokračoval přípravou  rajčatové omáčky a raviol plněných ricottou přelitých bazalkovým olejem a stále průběžně komentoval postup a prozrazoval zajímavé vychytávky.

Všechno, co Roman během dopoledne uvařil, mohli nakonec účastníci jeho show ochutnat. Dostalo se na všechy. A všichni se shodli  na tom, že  chutě připravených pokrmů byly skvěle vyladěné. V druhé části dvouhodinové akce měli účastníci příležitost ptát se na vše, co je zajímalo, ať už to bylo vaření nebo zmíněná televizní soutěž. Dotazů bylo spousta, lidé si kupovali Romanovu kuchařku, jejíž vydání bylo součástí ceny pro vítěze klání MasterChef Česko, nechávali si ji autorem podepsat a fotili se 
s ním. Ukázalo se, že vymezený časový prostor nestačí, kuchařská show se protáhla o víc než hodinu.  Znamená to, že byla úspěšná. A právě proto určitě nebyla poslední.