Po loňské nepříliš vydařené houbařské sezoně se upínají naděje všech vyznavačů ryze českého koníčku houbaření k sezoně nadcházející. Jaká bude? Věřme, že dobrá, vždyť její začátek je víc než optimistický.

Do redakce Nymburského deníku dorazil v pondělí odpoledne rovnou z lesa s prvním letošním úlovkem houbař Jiří Stránský, člen Mykologického spolku Poděbrady. „Májovky, kačenky a smrže, to jsou první letošní houby, které můžeme najít na Nym-bursku. Tyhle jsem přivezl z Dymokurska. Nenajdete je však v klasickém lese, ale v místech, kde rostou olše a trnovníky. Kačenky se špatně hledají, jsou schované v trávě až po hlavičku," sděluje své zkušenosti houbař, který je přesvědčený, že houby i dál porostou. Podle něj by to chtělo teď hlavně teplo.

Víte, jak s májovkami naložit v kuchyni? Jiří Stránský doporučuje upravit kloboučky jako řízky a nožičky přidat do polévky nebo uvařit bílou houbovou omáčku. Pokud najdete hub včetně smržů víc, pusťte se klidně i do smaženice.