Současný zákaz prodeje tvrdého alkoholu může některé podniky naprosto zničit. Potvrzují to i jejich provozovatelé na Nymbursku.
Jedná se především o bary a diskotéky, které prodej míchaných nápojů z tvrdého alkoholu doslova živí. Jeden příklad za všechny: nymburská kavárna U Strejčka. „U nás se pije tvrdý alkohol a míchané nápoje daleko víc než třeba pivo. Nyní bych musel vytočit nad deset sudů piva denně, abych neprodělával. Kolegyně z hospody uvažuje, že zdraží pivo. Možností je například také dohoda s majitelkou kavárny o snížení nájmu. Teď se navíc začne topit. Mám na mysli dohodu, která by fungovala po dobu té prohibice. Ta by pro mě mohla být i existenční," uvedl provozovatel kavárny a klubu U Strejčka, který funguje jako bar, a také podniku Café Society v Kostelní ulici Alfons Llupi.
Příležitostní konzumenti tvrdého alkoholu a „obyčejní" Nymburáci berou situaci různě. Například nymburský advokát Josef Mejstřík to vidí s nadhledem. „Dlouhodobá prohibice by mi vadila. V tomto státě se prostě musí pořád pít, abychom to vůbec přežili," říká s úsměvem Josef Mejstřík.
Další Nymburák Richard tvrdí, že vyhlášení částečné prohibice je nesmysl. „Je to o lidech. I kdyby tohle trvalo do konce roku, mně to nevadí. Já radši pivo," říká Richard.
S jeho názorem však radikálně nesouhlasí provozovatelé klasických restaurací. Stejně jako provozovatelé barů mají strach o ekonomickou stránku věci. Tedy o vlastní přežití. „Tržby z tvrdého alkoholu činí asi 10 procent tržby měsíčně. Což jsou pro mě náklady na plat jednoho z výčepních. Pokud by situace trvala delší dobu, nevím v tuto chvíli, jak bych to řešil," říká provozní restaurace Na Tarase Daniel Peřestý. Navíc si stěžuje i na to, že tvrdý alkohol má v tuto chvíli na skladě a v něm jsou také peníze. „Navíc upřímně: na prodeji tvrdého alkoholu a jídlech vyděláváme nejvíc. Na pivu vyděláme opravdu málo," konstatuje Peřestý.
Jeho slova potvrzuje i provozní další nymburské restaurace Na Schůdkách Ivo Kovář. „Chlapi pijou slabší alkohol, ale to samozřejmě tržbu nevyrovná. Pokud by to skutečně trvalo déle, je možné, že nám třeba majitel sáhne na výplaty. Někde se ztráta dohnat musí," říká Kovář.
Číšník v sídlištní hospodě Za Větrem uvažuje i o zdražení piva. „Z tvrdého je to zhruba 30 tisíc korun měsíčně na tržbách. To, že je zákaz tvrdého alkoholu, je opravdu znát už po víkendu. Chlapi mi dopíjejí zásoby vaječňáku, na které jsem nemusel delší dobu sáhnout. Možným řešením by bylo dočasné zdražení piva. Zavření hospody nic neřeší. Jako kompenzaci proti ztrátám v tržbách vidím v dočasném zdražení piva," uvažuje číšník z pivnice.
Problémy mají samozřejmě i jiné bary a restaurace na Nymbursku. Například provozovatel poděbradského Boss Baru Petr Malínský odhaduje ztrátu kvůli zákazu nalévání tvrdých panáků až na polovinu. „Pořád nabízím alkohol do dvaceti procent, ale jen na něm a na pivu nejde podnik dlouhodobě udržet. Věřím, že prohibice nebude dlouho trvat," myslí si Malínský.
Ondřej Urbanec, který se zabývá závislostmi, si myslí, že tato situace nahrává černému trhu. „Vůbec bych se nedivil tomu, že na trh přijde v nejbližší době rum s obsahem alkoholu do 20 procent," odhaduje situaci Urbanec.
Co řekl o prohibici ministr
O víkendu se situace kolem lidí otrávených metylalkoholem nezlepšila. I to je jeden z faktorů, které patrně vedly ministra zdravotnictví Leoše Hegera k prohlášení, ve kterém prakticky vyvrací, že by zákaz pití tvrdého alkoholu pominul během několika dnů. „Otrav stále přibývá a jsem přesvědčen, že jich ještě přibývat bude. Proto bych toto opatření viděl v tuto chvíli spíše na týdny či měsíce," uvedl Heger. Už včerejšek mu dal za pravdu. Tedy v tom, že lidí postižených jedovatou látkou v alkoholu bude přibývat. Po poledni dorazila informace, že první člověk otrávený metylalkoholem byl hospitalizován v jihočeském kraji. Konkrétně má ležet v nemocnici v Písku.
ANKETA: Vadila by vám delší prohibice?
Viktor Kudláček, Křinec
Já piju tvrdý alkohol jen příležitostně, spíš si dám pivo nebo něco sladšího, co těch 20 procent nemá. Takže pokud by to trvalo třeba do Vánoc, mě by se to opravdu nedotklo.
Josef Mejstřík, Nymburk
Mně by to opravdu vadilo. V tomhle státě se musí pořád chlastat, abychom to všichni přežili. (smích)
Jiří Petíra, Nymburk
Mně to vůbec nevadí, já tvrdý alkohol nepiju. Pouze občas červené víno. Takže z mého pohledu, kdyby byla tato prohibice po celý rok, tak mi to vůbec nevadí.
Richard, Nymburk
Prohibice je zbytečná, je to všechno na lidech. Když někdo řekne, že je to špatný a pít se to nemá, tak je to přeci na lidech, aby to nepili. Jinak mi to nevadí, já radši pivo.
Ondřej Urbanec, Nymburk
Ačkoliv jsem znám jako příznivec Jana Bechera, nevadilo by mi to. Tvrdý alkohol není věc, bez které by se lidé nemohli obejít. Možná, že to řadě lidí jenom prospěje.
Autoři: Miroslav S. Jilemnický a Lukáš Trejbal