Před pár dny odlétal do Egypta ředitel nymburského gymnázia Jiří Kuhn. „Míříme do destinace, která je od Hurghady vzdálená asi sto kilometrů. Obavy nemám, beru to jako osud,“ říká smířeně s vysvětlením, že v dnešní době není možné najít bezpečné místo, „takový incident se může stát kdekoli.“ Přesto však cítí velkou odpovědnost, když škola vypravuje studenty na zájezd například do Londýna nebo Paříže.

Cestovní kanceláře na Nymbursku stále prodávají zájezdy do všech destinací, které nejsou ministerstvem zahraničí označené jako nebezpečné.

Podle majitele cestovky Petra Matouška byl v cestovním ruchu zásadním milníkem 13. listopad 2015, kdy došlo k útoku v Paříži. „Od té doby se začali lidé chovat jinak. Přestali se v Evropě cítit bezpečně,“ říká Matoušek a připomíná, že i bezpečnostní složky nastolily větší kontrolu.

„V Egyptě dnes neprojdete do hotelu, aniž by vás neprojeli rentgenem. Ale všechno se uhlídat nedá. Češka, která zemřela po útoku v Hurghadě, byla v nesprávném čase na nesprávném místě,“ je přesvědčený majitel cestovky.

Ilustrační foto.
Národní domobrana: Číhající nebezpečí, nebo mrtvý strašák?

Někteří turisté si cesty do problémových destinací letos neplánovali. Patří mezi ně i Miroslava Rybínová z Hrubého Jeseníku, která se domnívá, že kdo jede do lokality, kde jde opakovaně o životy, musí mít dost odvahy. „Určitě bych nejela. Jsem spíš pro prevenci, než hašení důsledků,“ říká.

Pavla Kukalová z Nymburka odmítá rizikové země nikoli ze strachu, ale z přesvědčení. „V zemi, kde muslim napadne a zabíjí ženy, nemám co dělat,“ má jasno.

Ani Gabriela Friebováz Mladé Boleslavi by do zmíněných destinací rozhodně nejela. „Stát se může kdekoli cokoli, ale moje podmínka letos byla: žádný Egypt, Turecko ani Tunis.“

Podle Petra Matouška panují mezi klienty velké obavy v posledních dvou letech. „Letos se začaly zájezdy prodávat dokonce i na Sinaj. Ale větší strach měliv posledních dnech lidé z Kosu kvůli zemětřesení nebo z Chorvatska kvůli požárům. Dokonce mi někteří volali, jestli už jim tam po měsíci nic nehrozí,“ říká majitel cestovky.

Vrak Volkswagenu na snímku stojí v nymburské ulici Na Přístavě už více než rok. Má poničené blatníky, zpětná zrcátka i proraženou gumu.
Vraky aut zabírají v ulicích parkovací místa

EgyptZdroj: Deník