Pracovníci covid buňky v Oblastní nemocnici Kolín se ani na chvíli nezastaví, na testy přichází stále více lidí. Přesto se na výsledky testů nečeká dlouho. To potvrzuje i ředitel Základní školy v Pečkách Luboš Zajíc. „Na testech jsme byli v pátek a v sobotu jsme ve většině případů znali výsledky,“ říká Luboš Zajíc. Ze školy šli na odběry všichni zaměstnanci kvůli výskytu nemoci v pedagogickém sboru. „Protože jsme šli celá škola, tak jsme před covid buňkou čekali, byla tam fronta, ale šlo to docela rychle. I při tak velkém počtu lidí jsme tam strávili zhruba hodinu a tři čtvrtě,“ uvedl ředitel školy.

Z otevření nových tříd poděbradské školky u nádraží.
Hurá do školky: Nymburk a Poděbrady otevřely nové třídy. I v bývalém skladu

Karanténou prošel i starosta Českého Brodu Jakub Nekolný. „Nařídila ji krajská hygienická stanice, obvodní lékařka mě objednala na testy, dvakrát – na začátku a na konci karantény. Čekání nebylo nikterak hrozné. Napoprvé jsem na testech v Kolíně strávil asi hodinu, protože jsem se dostal do podobného času jako větší skupina z Kutnohorska, napodruhé už to byla zhruba půlhodina. Na prvních testech jsem byl v sobotu ráno, v neděli večer jsem měl výsledek, na druhých testech v pondělí a v úterý jsem věděl výsledek,“ popsal Jakub Nekolný, který už je v pořádku zpět v zaměstnání.

Nemoc se však po krátké chvíli objevila mezi zaměstnanci úřadu. „Takže možná budu v karanténě za chvíli znovu,“ povzdechl si. V Českém Brodě je momentálně uzavřená také základní umělecká škola, další výskyt nemoci je u jedné učitelky a jedné žákyně v základní škole.

Objednat se lze přes internet

Aby kolínská nemocnice lépe zvládla nápor pacientů v covid buňce, která je podle slov zástupce ředitele pro zdravotní péči Pavla Hoffmanna v posledních dnech a týdnech přetížená, zavedla on-line objednávání.

„Bohužel se stává, že on-line objednaní pacienti nezruší svou rezervaci a na odběr se nedostaví. Naopak pacientům, kteří nejsou objednáni on-line, je vyhověno a odběr proveden,“ popsal Pavel Hoffmann.

Silničáři musí nové výmoly ve velkém odstraňovat. Ilustrační foto.
Řešte především dopravu, vzkazují budoucím hejtmanům lidé

Do kolínské covid buňky míří také pacienti mimo spádovou oblast Kolína. Například právě z Nymburka, ale i z dalších regionů a dokonce i z Prahy. Denně je vyšetřováno kolem 150 osob indikovaných praktickým lékařem či hygieniky. Výsledky testu lze očekávat do 48 hodin.

Přetíženy jsou i laboratoře. „Zajištění současné provozní doby je v tuto chvíli maximum, které dokážeme po personální stránce zvládnout,“ uvedl Pavel Hoffmann poté, co nemocnice aktuálně prodloužila provozní dobu covid buňky. Pokud si pacient pospíší a objedná se hned ráno, lze ještě získat termín na týž den. Každým dnem se ale objednací okénka zaplňují rychleji.