Je tomu tak třeba v Nymburce. „O možných dotacích na výstavbu sociálních bytů město ví a zabývá se jimi,“ potvrdil Petr Černohous, mluvčí radnice.

Město Nymburk ve svém vlastnictví sociální byty nemá, přesto se ve městě nachází 7 bytů, které jsou v soukromých rukou, město (odbor sociálních věcí a rada města) pouze doporučuje nájemce do těchto bytů.

O bydlení v nájmu v městských bytech je zájem. Ceny bytů totiž obecně stoupají. V Nymburce soukromníci nabízejí byty 2+1 ke koupi průměrně za 2,5 milionu korun a pronájem vyjde okolo 12 tisíc měsíčně. Za městský byt ale nájemníci zaplatí méně, zhruba 5500 korun měsíčně bez služeb. Zájem o ně je tedy obrovský, nabídka však dalece zaostává za poptávkou. Radnice vlastní 320 bytů, které pronajímá. Mezi ně patří i ty v Domě s pečovatelskou službou (DPS).

Některá města svůj bytový fond průběžně rozprodávají, Nymburk to ale zatím neplánuje. „Prodej se dotkne pouze jednoho bytového domu, kde jsou již uzavřeny budoucí kupní smlouvy s nájemníky na převod bytů v roce 2022. Byty od města tedy odkoupí nájemníci, kteří v bytech již bydlí a zaplatili za ně,“ dodal mluvčí.

Také v Čelákovicích radní řeší otázku bytů. „Pokud najdeme vhodný program, rádi jej využijeme,“ řekl starosta Josef Pátek. Radnice nyní plánuje výstavbu nových obecních bytů v lokalitě v Prokopě. V současné době vlastní 700 bytů, z toho je 500 bytů v Čelákovicích a 200 v Milovicích. Aktuálně jsou volné dva byty, které se rekonstruují.

O městské byty je zájem také v Poděbradech. Město má 478 bytů, žádné nové ale zatím nestaví.

Kulturní dům v Libici na návsi.
Kulturák v Libici znovu ožívá. Chystá Maryšu
Sází afrikány z vlastní vůle.
Spolek v Pečkách sází spontánně květiny