Jedním z hlavních iniciátorů je spisovatel Petr Nutil, který nápad prezentoval už při lednové vzpomínce na Olgu Havlovou na náměstí Přemyslovců. „Vstoupili jsme do předběžného jednání s nymburskou radnicí a setkali se s podporou a pochopením pro tento záměr. Posvětila jej osobním dopisem i bývalá první dáma Dagmar Havlová, v současnosti předsedkyně správní rady Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97,“ řekl Nutil.

Předběžně zvažovanou lokalitou k umístění Lavičky Václava Havla je nedávno revitalizované prostranství Na Rejdišti, v místech s nově vysazenými lipami. Jedna z nich by měla prorůstat otvorem ve stolku lavičky a spojit tak pamětní místo s živým národním symbolem, kterým je právě lípa.

Situace u cyklostezky nedaleko Labe po třech dnech kácení.
Poradce pro zeleň o kácení topolů: Většina stromů je na konci životnosti

Cena díla, jehož autorem je Havlův přítel, výtvarník Bořek Šípek, je 250 tisíc korun. Z této sumy je hrazena výroba památníku a část přispěje na nadační činnost Vize 97.

Veškeré náklady na projekt by pokryla částka 300 tisíc korun, kterou se autoři nápadu pokouší vybrat prostřednictvím veřejné sbírky na portálu Donio. Do konce sbírky chybí 45 dnů a v tuto chvíli je na účtu přes 47 tisíc korun. Přispět je možné na odkazu https://www.donio.cz/LavickaVaclavaHavla.

Nápad podporuje řada místních osobností, například někdejší místostarosta, architekt Jan Ritter. „Bude to velká čest pro naše město připojit se k této myšlence a jsem si jist, že tam budeme s radostí chodit posedět a připomínat si, že dialog a vzájemné naslouchání je potřeba stále rozvíjet," řekl Ritter.

Myšlenku uvítal i další Nymburák Jan Kára, poradce ministra zahraničí a autor satirické instagramové stránky Masaryk_officia. „Od narození jsem sice bydlel v Gagarinově ulici, ale žil ve skvělé zemi Václava Havla. Rád bych si to dnes připomněl lavičkou a zítra třeba jeho ulicí. Vůči některým důležitým postavám dějin máme ve veřejném prostoru dluh,“ poznamenal Kára.

Likvidace více než 7 tisíc kachen v chovu ve Slibovicích.
VIDEO, FOTO: Kvůli ptačí chřipce hasiči zlikvidovali tisíce kachen i vajec

Výstavba těchto laviček je celosvětovým projektem, který inicioval velvyslanec v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem. Záměrem je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, kde bude možné diskutovat a přemýšlet.

Dosud se Lavička Václava Havla nachází na zhruba třiceti místech světa, od Washingtonu až po Tel Aviv. V Česku je například v Hradci Králové, Pardubicích nebo Mladé Boleslavi.