Na svislé značce je velký černý nápis POZOR a pod ním schéma kruhového objezdu s červeně vyznačenou částí. Pod tím je text Nepřímé odbočení vozidla nad 3,5 t. Některé řidiče určitě může tato značka zarazit. Co přesně znamená, vysvětlil vedoucí Dopravního inspektorátu v Nymburce Josef Ulrich.

„Vzhledem k technickým parametrům kruhového objezdu by přímé odbočení vozidel nad 3 a půl tuny přijíždějících od Milovic na první výjezdovou větev bylo těžko proveditelné. Proto kamiony a autobusy nejprve projedou celý kruhový objezd, v závěrečné fázi si dostatečně nadjedou a mohou bezpečně vyjet výjezdem směrem k Topolové ulici,“ vysvětlil Ulrich.

Osobních aut se netýká

Tato dopravní značka je podle jeho vyjádření opravdu na Nymbursku jediná, nicméně v jiných regionech ji znají. „Je poměrně běžně využívaná,“ doplnil šéf dopravního inspektorátu a zároveň zdůraznil, že značka se vůbec netýká osobních vozů. Pro ně platí standardní pravidla průjezdu a mohou tedy bez omezení zahnout i na prvním výjezdu.

Stavební ruch se na většinu opravovaných silnic vrátí až s příchodem jara; pokračování prací i během zimního období je spíš výjimkou. Ilustrační foto.
Stavbaři se začátkem jara chystají vyrazit na několik středočeských dálnic

Mluvčí milovické radnice Eva Hrušková upozornila na fakt, že právě výjezd od centra města na silnici směrem k ulici Topolová bude těmito vozidly využíván minimálně. Většina jich do tohoto směru, který vede například k zábavnímu parku Mirakulum, zahýbá o několik set metrů blíže k centru města kolem mateřské školy. „Rozhodně nehrozí situace, že by na kruhovém objezdu kroužilo několik náklaďáků a byl blokován provoz,“ doplnila mluvčí radnice.

Čeká se na kolaudaci

Kruhový objezd byl otevřen na Silvestra. Zatím se ovšem jedná o průjezd stavbou a rychlost je na místě omezena na 30 kilometrů za hodinu. „Okružní křižovatku teprve čeká kolaudace. Nicméně i po ní na místě zůstane značka, o níž se bavíme,“ konstatoval Ulrich.