Mezi lidmi z Poděbrad a Nymburka panují tradiční dohady, který je strom je vyšší, rovněji usazený a který přijel z větší dálky. Mezi Milovickými a Lysáky se zase dohadují o každoroční výzdobě a novinkách v ustrojení stromů. Proto jsme udělali pro naše čtenáře malý přehled a v pondělí v jeden večer jsme je všechny nafotili.

Na našich webových stránkách pak nabízíme možnost dva týdny hlasovat o ten nejlepší.

Nymburský strom má už několik let výzdobu stejnou. Nicméně ten letošní má přesto svá některá specifika. Jednak přijel relativně z velké dálky. Poprvé totiž měli o výběru možnost rozhodnout hlasováním místní a ti vybrali statný smrk ze samého východního cípu regionu. A tak byl uříznut v Dlouhopolsku.

„Je hustší, košatější a podle mého názoru celkově hezčí, než ten loni,“ říkal při jeho usazování Stanislav Moravec z odborné firmy, která strom řezala a usazovala i loni a má tedy možnost srovnání. Faktem je, že i na sociálních sítích kolem nymburského smrku panuje až nečekaná jednota a těší se samým pochvalám.

Policie hledá svědky loupežného přepadení.
Čerpací stanici v Nelahozevsi možná přepadli muž a žena

V Poděbradech se bezprostředně po deštivém nedělním rozsvěcení rozpoutala hned na několika diskuzních fórech ostrá debata nikoliv o stromu samotném, ale o tom, zda netrpěla při nepříznivém počasí zvířata symbolizující živý betlém. Názory vyjadřovali jak ti, kteří jsou přesvědčení, že zvířata byla ve stresu, trpěla a jejich přítomnost vánoční atmosféru kazila, tak oponenti, podle kterých jsou podobné argumenty nesmysly, zvířata jsou zvyklá a tradici živého betléma schvalují.

Samotný strom dovezený ze Sokolče sklízel většinou chválu a neobjevily se ani námitky o jeho křivém usazení, což se diskutovalo zčásti oprávněně před několika lety.

Takové problémy nemají v Lysé ani v Milovicích, kde mají vánoční stromy stálé a rostou v centrech měst natrvalo. V Milovicích dokonce světelnou výzdobu doplnili několika světelnými prvky i kolem stromu a celková výzdoba před radnicí nabízí letos ze všech měst asi největší podívanou.

Ilustrační foto
Negativní, shrnuje policie odhalení z kontrol na honech

Je také fakt, že při pondělním podvečerním focení se právě u milovického stromu jako jediného srocovali rodiče a děti, zájemci si jej stále fotili a obdivovali celou světelnou choreografii včetně nasvícení radničního štítu. Lyský strom má stálou a střídmou výzdobu a vizuálně působí ve srovnání s ostatními asi jako nejvyšší ze všech.

Ve třech menších městech, Sadské, Městci Králové a Rožďalovicích, sice není celková výzdoba tak bohatá, jak ve větších sídlech. O to však mají místní ke „svému“ stromku blíž, je jim milejší a chodí jej kontrolovat po celý advent.

A my věříme, že se stejným zápalem budou pro ty své stromy obyvatelé menších měst také hlasovat a třeba Vánoční strom z jejich města nakonec dostane nejvíc hlasů. Hlasovat je možné z každé IT adresy jednou za hodinu. Hlasovní trvá do středy 19. prosince do 12 hodin. V následujících dnech budou vyhlášeny výsledky. 

Ilustrační foto
V Libici mají zmizet všechny přejezdy