Možnost nahlédnout pod ruce restaurátorů mohou využít návštěvníci zámku Křinec v rámci prohlídkového okruhu. „Pro lidi je také zajímavé vidět práci na odkrývání vrstev maleb. Všude jinde na zámcích vidí už hotové fresky," upozornil majitel zámku Zdeněk Harapes. My jsme tuto možnost využili.

Prohlídka zahrnuje dobovou výstavu Stará škola, koncertní sál, kde se konají i svatby nebo srazy abiturientů
a přes chodbu nezůstanou skryty unikátní modré salonky v rekonstrukci.

Milimetr po milimetru odkrývají dva restaurátoři vrchní vrstvu fresky a odhalují původní barvy výjevů. „Malby z roku 1768 znázorňují krajinky inspirované Itálií, život společnosti i vlastnosti, jako žárlivost. Poslední záznam o provádění restaurátorských prací na modrých pokojích je z roku 1908," odhaluje spolu s vrstvami malby také historii akademický malíř, grafik a restaurátor Josef Ducha.

Rokokové žánrové fresky, které zdobí modré pokoje, nebudou podle odborníka na zámku osamocené, mohou se ještě někde opakovat. Celá výzdoba salonků je kombinace iluzivní malby s dřevěným orámováním. Restaurátor se při práci pohybuje mezi freskami, archivem, historikem 
a památkáři. Pokud se shodnou také s majitelem, zachovají odkryté fragmenty původní malby pro představu 
a posouzení návštěvníkům.

Fresky zapadají do módy za majitelů zámku Morzinů, kdy byla v oblibě fajáns. Zámek by mohl být dílem známého architekta Carla Luraga, který se v té době v Čechách pohyboval. Sochy v zahradě, které přemístili na most a náměstí, jsou zase spojeny se sochařem Janem Brokoffem.

Lešení a skalpel

Při restaurování předchází odkrývání vrstev sonda. Po jejím vyhodnocení začíná mravenčí práce ztenčováním zinkových a vápenných nátěrů na zdi. To je vedle mokré cesty suchá metoda, která je pomocí skalpelů šetrnější. 
U mokré metody hrozí nebezpečí prosáknutí nátěrů.

Krok po kroku restaurátor zároveň přichází na to, jak postupoval jeho předchůdce, malíř, kde udělal chybu. Retuše, které doplní současní restaurátoři, musí být opět odstranitelné pro jejich následovníky.

Vzhledem k tomu, že práce restaurátorů je časově těžko odhadnutelná a plná překvapení, návštěvníci je mohou zastihnout v akci zhruba do konce roku.