Studenti volili Drahoše

Nymbursko – Celkem pět středních škol z Nymburska a 298 dalších škol z celé České republiky se v úterý a ve středu zúčastnilo Studentských voleb. Pořádající společnost Člověk v tísni zveřejnila výsledky. Ty jsou jednoznačné. Pro Jiřího Drahoše hlasovalo 75,86 procenta studentů, pro Miloše Zemana 24,14 procenta. „Výsledky Studentských voleb by neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci. Lze je chápat i jako určitý vzkaz těm starším, generaci rodičů a prarodičů,“ uvedl za pořadatele Karel Strachota.

Senioři se učí angličtinu

Milovice – Pro seniory, kteří mají chuť se něco nového naučit, připravuje milovické Víceúčelové kulturní zařízení kurzy angličtiny. Prvních deset lekcí je zdarma, senioři si tak mohou nezávazně vyzkoušet, zda je bude angličtina bavit. Výuka bude probíhat ve druhém patře milovické radnice na Náměstí 30. června. Přihlásit se lze v městské knihovně nebo přímo na první lekci, která se bude konat ve čtvrtek 25. ledna. 

Ilustrační foto.
Velmi silný vítr pokácel desítky stromů

Kapličku vysvětil farář

Loučeň – Ve Vlkavské ulici na Loučeni byla farářem Lukášem Hrabánkem slavnostně vysvěcena nově opravená kaplička sv. Huberta. Při té příležitosti odhalili obraz Vidění sv. Huberta od Václava Nasvětila, jehož originál bude vystaven na nedalekém zámku Loučeň.

Prázdniny nabídnou tábor

Nymburk – Dům dětí a mládeže (DDM) upozorňuje rodiče, že je nejvyšší čas v případě zájmu přihlásit děti na letošní příměstský tábor. Ten se uskuteční během jarních prázdnin, které připadají pro Nymbursko na 12. až 16. února. Tábor je určen dětem ve věkové kategorii od 6 do 15 let. Přihlásit se je možné na webových stránkách pořadatele. „Hlavní náplní celého prázdninového týdne budou jednoznačně výlety,“ řekla Pavla Schreyerová z domu dětí a mládeže. 

Hygienici zavřeli restaurace

Střední Čechy – Krajská hygienická stanice (KHS) zveřejnila výsledky svých kontrol v kraji za loňský rok. Tím nejviditelnějším je zavření osmi restaurací. „Vydáno bylo celkem 212 opatření, z toho 75 spočívalo v nařízení sanitace provozovny, 52 v nařízení vyřazení potravin z použití ze stravovací služby, 41 v pozastavení výkonu činnosti a desetkrát byla nařízena také speciální ochranná deratizace či desinsekce,“ uvedla Dana Šalamounová, mluvčí KHS.

Demonstrace proti AZOSu v Nymburce.
AZOS už není AZOS. Soud byl odročen

Obecní úřad se přestěhuje

Loučeň – Obecní úřad se z kulturního domu přestěhuje do budovy č.p. 97 na náměstí. Ta se v současné době rekonstruuje, počínaje výměnou oken a celkovým zateplením až po rozvody ústředního topení. Nový kabát dostanou i pošta a další komerční prostory v budově, například drogerie a papírnictví nebo kadeřnictví. Kanceláře obecního úřadu budou ve druhém podlaží. Do kulturního domu, kde původně úřad sídlil, by se měla stěhovat knihovna. Zároveň by měl prostor sloužit k pořádání různých společenských akcí. Je ale potřeba opravit a zaizolovat střechu.

Kabely povedou pod zemí

Hradištko – Obec by mohla mít po dlouhých letech jednání konečně veškeré elektrické vedení uloženo v zemi. Vedení Hradištka se podařilo projednat se společností ČEZ zahájení kabelizace obce. Aktuálně se připravují projektové práce, realizaci mohou místní lidé čekat koncem letošního roku, případně na jaře roku 2019. V průběhu prací budou položeny i nové kabely veřejného osvětlení a místního rozhlasu. 

Za sběr dostanou zaplaceno

Milovice – Mnoho občanů Milovic si opakovaně stěžovalo, že nedostali od radnice odměny za účast v pytlovém sběru odpadů, jak město slíbilo. „Budeme řešit tuto situaci na nejbližším jednání rady města, tedy 24. ledna, a následně na zastupitelstvu 5. února. Uděláme všechny administrativní kroky k tomu, abychom mohli dodatečně uspokojit požadavky občanů. Celkem jde o 158 občanů s celkovou nevyplacenou částkou 13 451 korun,“ říká starosta Milovic Milan Pour a dodává, že informace o změnách termínu výplaty odměny se objevily v Milovickém ECHU, na Facebooku i na webu města.

Zimní stadiony ve středních Čechách
Jak si žije středočeský hokej? Má budoucnost