Program začne v 10 hodin slavnostním pochodem z Parku Pod Hradbami k památníku obětem 1. světové války a 2. národního odboje v parku Hrdinů. Oslavy vyvrcholí historickou vojenskou rekonstrukcí události z roku 1917, Kerenského ofenzívou. Od 14 hodin se koná v Parku Pod Hradbami komentovaná bojová ukázka českých vojáků v 1. světové válce na východní frontě. Vzhledem ke zvýšenému hluku není akce vhodná pro malé děti a psy.

Lidé se vydají kolem města

Poděbrady – Klub českých turistů pořádá v sobotu 13. května 42. ročník turistického pochodu a cykloturistických jízd Tour de Poděbrady. Pro pěší jsou připraveny trasy dlouhé 5, 10, 20 a 30 kilometrů, cyklisté absolvují 40 a 60 kilometrů. Start je od nádraží v Poděbradech mezi 7. a 10. hodinou, cíl pořadatelé naplánovali do restaurace Na Kempu do 16 hodin. Účastníci mají na trasách zajímavá zastavení.

Ilustrační foto.
Chybné parkování? Řidiči se snaží hájit výmluvami

Poděbradka hraje seniorům

Třebestovice – Centrum sociálních a zdravotních služeb Poděbrady pořádá ve společenském sále v Třebestovicích zábavné odpoledne pro seniory ke Dni matek. Akce se koná 25. května od 14 do 17 hodin. K poslechu a tanci tam bude hrát Poděbradka pod vedením Oldy Hořáka. Pořadatelé zajistili i možnost svozu autobusem. K účasti je potřeba se přihlásit do 19. května na telefonním čísle 775 890 919.

Dobšané oslaví deset let

Dobšice – Den plný zábavy, hudby, potkávání, kultury, dobrého jídla a pití připomene 27. května 10 let od existence spolku Dobšané, ale také výročí 150 let dobšických Božích muk a 110 let od narození významného rodáka Zdeňka Pohla, prvního vítěze pardubické Zlaté přilby. Program vypukne v pravé poledne před Dobšickým šenkem. Odpoledne se lidé mohou těšit na dechovku Františka Kmocha, mažoretky, připomínku dobšických předků, další kapely a na podvečerní překvapení v 19 hodin. Slavnostní zahájení oslav s přípitkem všech Dobšanů a dobšickou hymnou proběhne v 15.45 hodin.

Děti tvoří dárky pro maminky

Nymburk – V městské knihovně mohou děti tvořit až do pátku 12. května dárky pro maminky. Všechny maminky mají totiž v neděli 14. května svátek. Pokud ještě nemá někdo z malých čtenářů nic, čím by maminku obdaroval, může přijít do dětského oddělení knihovny a originální dárek jí vyrobit. Knihovnice mají připravený výtvarný materiál i nápady.

Deset učitelek z Voroněžské oblasti navštívilo začátkem května v rámci výměnného pobytu ruských a českých učitelů Lysou nad Labem.
Lysou navštívily učitelky z Ruska