Pondělní Rada bude i o marketu

Poděbrady – Na pondělní jednání Rady města dorazí investor Radek Farid, který už usiluje o povolení k výstavbě obchodního centra Billa v lokalitě U Bažantnice na kraji čtvrti Žižkov. Projekt řešil problémy s odvodněním a nesouhlasem některých sousedů. Podle investorových slov by však vše mělo být vyřešeno a věří v kladné stanovisko užšího vedení města. Po souhlasu by nic nemělo bránit vydání stavebního povolení a následné zhruba půlroční výstavbě montovaného objektu. Kromě prodejny potravin by nabídl i tři menší obchody. 

Do lázní dorazila Recyklojízda

Poděbrady – Lázeňské město se v neděli stalo jedenáctou zastávku týmu Recyklojízda. Ta v září projíždí Českem od západu na východ, aby podpořila třídění a recyklaci baterií. Do Poděbrad tým na elektrokolech dorazil dopoledne. Od 9 do 11 hodin měl i za deštivého počasí připravený na kolonádě program pro veřejnost. Účastníci odprezentovali svůj projekt a předvedli program s papírovými bubny Carton Cajon. V informačním stánku se zájemci dozvěděli o recyklaci baterií a domů si mohli odnést krabičku pro třídění baterií v domácnosti. 

Renesanční zámek v Přerově nad Labem.
Přerovský zámek chce kraj jen bezplatně

V Pojedech poznají venkov

Pojedy – Poznejte náš venkov je název akce, kterou pořádá Místní akční skupina Svatojiřský les v sobotu 23. září od 11 do 17 hodin na farmě v Pojedech. Kromě jarmarku místních výrobcůa řemeslníků nebo hudebních vystoupení mohou návštěvníci zažít také například projížďky na koních, prohlédnout si zemědělskou a vojenskou techniku a ochutnat speciality z místního hovězího masa. 

Kraj chce stavět parkoviště

Nymbursko – Krajští zastupitelé hledají lokality pro výstavbu záchytných parkovišť známých pod zkratkou P+R. Prověřuje celkem 107 míst v kraji, na kterých by mohlo vzniknout až 7 a půl tisíce parkovacích míst. 

Závodníci poběží a pojedou

Milovice – Historicky první ročník Army duatlonu ze série Labská výzva, který kombinuje běh a cyklistiku, se uskuteční v neděli 17. září u milovické školy Juventa. Jde o akci zaměřenou na rodiny s dětmi. Při každém závodě z této série mají závodníci možnost utkat se o titul Labský Muž/Labská žena či Labský Junior/Labská Juniorka. A právě v Milovicích proběhne vyhlášení vítězů celého poháru. Jedinečnost této série jev tom, že hlavní organizátoři navrhli a vyrobili mnoho věcí sami. Například také naprogramovali vlastní čipovou časomíru pro měření mezičasů. Prezentace závodníků začne v 10 hodin. 

Na lyském výstavišti byli k vidění králíci, holubi i drůbež.
Chovatelé předvedli krásné ušáky i drůbež

Popelka dorazí na výstavu

Lysá nad Labem – Jedna z nejnavštěvovanějších výstav roku, Kůň 2017, se bude na výstavišti konat od 15. do 17. září. Kromě představení mnoha plemen koní a dvou večerů s koňskou galashow budou pro návštěvníky připraveny i další doprovodné akce. Mezi nimi je i vystoupení skupiny dětí na motivy pohádky Tři oříšky pro Popelku. V pátek 15. září přijede princ nejen z Popelky, ale také z mnoha dalších pohádek Pavel Trávníček. Do haly C budou moci i návštěvníci se psy, pro které bude připravena speciální restaurace. 

Na zápis mohou děti i velcí

Poděbrady – Dům dětí a mládeže Symfonie pořádá zápisy do všech kroužků a kurzů, které budou moci děti i dospělí během roku navštěvovat. První zápis se koná už dnes od 17 do 21 hodin a v úterý 12. září od 7 do 17 hodin. V úterý se koná od 8 do 12 hodin zápis na zdravotní cvičení seniorů a stolní tenis dospělých. 

Spolek ukáže úlovky z lesa

Poděbrady – Sezona babího léta a podzimních druhů hub už začala, a přestože na Nymbursku není žádná velká houbařská úroda, spolek houbařů z Poděbrad pořádá výstavu těchto lesních plodů. Poděbradská expozice bude k vidění v pátek 15. září od deseti do osmnácti hodin a v sobotu 16. září mezi desátou a patnáctou hodinou v salonku místní restaurace Srdeční záležitost v Hellichově ulici. (čej, mik)

Obce zveřejnily volební okrsky

Nymbursko – Obce na Nymbursku už zveřejnily na svých webových stránkách informace o počtu a sídlech volebních okrsků pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu, které se budou konat 20. až 21. října. Obyvatelé tak už nyní mají k dispozici informace, kde budou volit.

Dráhu v pátek odpoledne vyzkoušeli profesionální jezdci i místní mládež.
Novou dráhu pro terénní cyklisty otevřeli v Poděbradech