Doktorka zodpoví dotazy

Nymbursko - Každý čtvrtek po 11. hodině nabízí Český rozhlas Region Střední Čechy rady všem, kteří chtějí žít zdravě. V dnešním vydání pořadu Hubněte zdravě odpoví doktorka Kateřina Cajthamlová na nejčastější dotazy posluchačů. Poslouchat můžete na frekvenci 100,3 nebo 100,7 FM.

Na Zálabí budou nové chodníky

Nymburk - V Dlabačově ulici na Zálabí chystá město výstavbu nového chodníku. Práce by měly začít v dubnu, s dokončením radnice počítá do konce července. Se stavbou bude provedena oprava krajnice a chodník bude mít polopropustnou dlažbu. Obyvatelé této lokality se mohou také těšit na nové osvětlení včetně městského mobiliáře. V ulici se objeví například nové lavičky a odpadkové koše.

Připravte se na kominíky

Dlouhopolsko - Zima pomalu končí a po ní je nutné provést kontrolu a čištění komínů a revize plynových spotřebičů. V Dlouhopolsku se tyto kontroly uskuteční od 1. do 5. března. Každý majitel nemovitosti, ve které se topí pevnými palivy, by si měl nechat pročistit komín, kontrolu kouřovodu a vyčistit spodní dvířka. K této službě ještě navíc od kominíka dostane zprávu platnou pro rok 2017. Kontakty na kominictví najdou obyvatelé Dlouhopolska na webové stránce obce.

Policisté zjistili 11 přestupků

Nymbursko - Další ze série dopravně bezpečnostních akcích, při nichž policejní hlídky kontrolovaly projíždějící auta, se uskutečnila v pondělí dopoledne mezi 6. a 11. hodinou. „Akce se zúčastnilo šest hlídek o třinácti policistech. Celkem bylo zkontrolováno 128 vozidel a zjištěno bylo 11 přestupků," řekla policejní mluvčí Petra Potočná. Akce byla zaměřena na technický stav vozidel a dodržování pravidel. Její součástí byla i prevence. Už po několikáté dostávali všichni ti, kteří neporušili žádná pravidla, reflexní vesty. Ty jsou, jak známo, součástí povinné výbavy. Tentokrát jich policisté rozdali 30.

Jelita opět pořádají ples

Nymburk - V pořadí už šestý divadelní ples, neboli Jelibál pořádá divadelní spolek Jelita v sobotu 3. března ve velkém sále Obecního domu od 19.30 hodin. Letošním tématem je osobnost Bohumila Hrabala. K tanci a poslechu zahraje kapela Trioda. Předprodej vstupenek byl zahájen v nymburském Informačním centru na náměstí Přemyslovců, rezervace je možná na mailové adrese divadelníků jelita@jelita.eu.

V Sokolči chystají Masopust

Sokoleč - Členové Tělovýchovné jednoty Sokol Sokoleč vás zvou v sobotu 25. února na Masopustní průvod, který začíná v 8.00 hodin před místní sokolovnou a odtud se vydá pro povolení k panu starostovi. Doprovázet bude kapela Suchdolanka. Můžete se těšit na zabíjačkové pochoutky, které budou k dostání v pojízdném řeznictví, nebo na skleničku něčeho ostřejšího v Šatlavě. Od 20.00 hodin začne Masopustní zábava a nebude chybět pochování basy. O hudbu se postará kapela J.B.BAND.

Co vše přinesl konec války

Nymburk - Diskuze Pankrác ' 45 je téma diskuse, k níž zvou Švandovo divadlo, Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a Hálkovo městské divadlo. Relativita viny, vášně a msty po skončení války, známí i neznámí kolaboranti, nebo jen oběti svých iluzí? Akce se koná 25. února na malé scéně Hálkova divadla od 19.30 hodin, diskuze začne v 21.15 hodin. Hosty jsou historik Jaroslav Čvančara, herečka Klára Cibulková, autorkou inscenace je Martina Kinská. Večerem provede historik a ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra.

Děti si užijí veselý karneval

Nymburk - Bohatý program slibují dětem organizátoři Dětského karnevalu, kterého se můžou děti zúčastnit v neděli 26. února od 14.00 do 15.30 hodin. TJ Sokol Nymburk ve spolupráci s Nymburským kulturním centrem zve všechny čiperné děti do sokolovny, kde bude připraveno kromě zábavy také občerstvení.

Dozvíte se něco o Karibiku

Lysá nad Labem - Městská knihovna pořádá besedu s cestovateli Pavlem Chlumem a Petrem Kvardou, kteří uskutečnili zajímavou cestu. Název cestopisné přednášky Od Karibiku k mayským pyramidám napovídá, kudy vedly jejich stopy. Zájemci o informace z nejzajímavějších míst světa mají možnost přijít v úterý 28. února od 17 hodin. Vstupné na tuto akci je zdarma.

Krasobruslaři opět zabojují

Nymburk - Už 29. ročník tradičních závodů v krasobruslení s názvem Nymburská stuha pořádá v sobotu 11. března Krasobruslařský klub Nymburk. Klání se bude konat na zimním stadionu za účasti kolem 150 mladých krasobruslařů a krasobruslařek z celé České republiky, kteří budou soutěžit v sedmnácti kategoriích. Milovníci tohoto sportu se mohou zdarma přijít podívat mezi 8. a 19. hodinou na naděje českého krasobruslení od těch nejmenších po juniory.