Nejzkušenější krajský zastupitel z Nymburka, bývalý starosta a historik Pavel Fojtík (STAN) byl zvolen prvním místopředsedou výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch. S funkcí v daném výboru je spokojen.

„Už v minulém období jsem byl členem tohoto výboru a aktuálně jsme v něm zůstali z předešlého období pouze dva, ostatní budou nováčky. Každopádně na práci se těším, chtěl jsem být členem tohoto výboru a jsem dokonce jeho místopředsedou,“ konstatoval Pavel Fojtík.

Středočeské zastupitelstvo ze dne 16. listopadu 2020
Novou středočeskou hejtmankou se stala Petra Pecková

Jasnou má také představu o náplni své práce v pozici místopředsedy výboru. „Budeme usilovat o to, aby kultura a péče o památky nebyly vnímány jen okrajově jako jakási Popelka, ale aby proudil dostatek peněz tímto směrem a se stala se z něj jedna z priorit kraje,“ řekl Pavel Fojtík. Dalším krajským zastupitelem přímo z Nymburka je nováček Petr Procházka (Piráti).

Ten se stal členem hned dvou výborů. Sám usilovalo o členství ve výboru pro dopravu, jehož členem se také skutečně stal. Kromě toho se stal, podobně jako Pavel Fojtík, také 1. místopředsedou jednoho z výborů, konkrétně kontrolního.

Tedy toho výboru, který většinově přenechala koalice opozici. „Na první pohled to může vypadat trochu schizofrenně, ale v tomto výboru budu vystupovat jako Petr Procházka, nikoliv jako člen koalice. Devět z patnácti členů výborů je opozičních. Pokud se v rámci naší práce přijde na jakoukoliv nepravost, pak to musí být řešeno, ať jde o člena jakékoliv strany,“ má jasno nový místopředseda kontrolního výboru. Samotný výbor se stal středem pozornosti ještě před jeho vytvořením.

Jan Blatný, Andrej Babiš
Vláda chce nouzový stav do 20. prosince. Schválila i omezení zákazníků v obchodě

Před několika dny se objevila informace, že na předsedkyni tohoto výboru bude nominována odstupující hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. To však vyvolalo vlnu nevole. „Také my jsme ostře protestovali proti tomu, aby bývalá hejtmanka nyní usedla na tuto pozici. Nakonec se předsedou stal Robert Bezděk (ANO 2011),“ upřesnil Petr Procházka.

Členy výborů se staly i zbývající čtyři zastupitelé z regionu. Dokonce předsedou výboru pro tělovýchovu a sport se stal lyský místostarosta Jiří Havelka (ODS). Z téhož města, ale z opozičních lavic je Karel Marek (STAN), který se stal členem výboru sociálních věcí. V tom usedne s bývalou nymburskou místostarostkou Adrienou Gabrielovou (ANO 2011). Ředitelka Základní školy v Sadské Blanka Žánová (ANO 2011) bude zasedat ve výboru pro digitalizaci a chytrý kraj.

Členy výboru však nemusí být pouze zvolení zastupitelé. A tak se mezi nimi setkáme i s dalšími politiky z našeho regionu, kteří však krajskými zastupiteli zvolení nebyli. Například poděbradský starosta Jaroslav Červinka (STAN) se stal členem výboru pro životní prostředí a zemědělství. Marek Michl (STAN) a Vojtěch Lukavec (Piráti) budou stálými členy zdravotnického výboru. Jan Pleskač (ODS) ze Sadské zasedne v už zmíněném výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch.