Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk je tradičním pořadatelem krajského kola psychologické olympiády. Tématem letošní soutěže bylo „Životní motto, kterým se řídím". Své soutěžící vyslaly zdrávky z Kladna, Kolína a Mělníka a samozřejmě nechyběli zástupci hostitelské školy.

O soutěži ví nejvíce učitelka nymburské zdrávky Lenka Matějčíková, která zároveň zastupuje Středočeský kraj 
v psychologické komisi zdravotnických škol:

„Psychologie je významnou součástí profesní přípravy budoucích zdravotníků, proto je jí ze strany zdravotnických škol věnována velká pozornost. Proto se tradičně organizují školní kola a vítězné práce jsou vysílány do krajské soutěže. Účastnící se žáci odevzdají písemnou práci na zadané celostátní téma a následně ji formou prezentace představí odborné porotě a také publiku rekrutujícímu se 
z řad studentů," přibližuje soutěž Lenka Matějčíková.

Zajímalo nás, co je hlavním cílem této soutěže. „Cílem je dát studentům prostor pro vyjádření se k určitému tématu, a vložit do něj nejen to, co se dozvěděli v hodinách psychologie, ale také svoje životní zkušenosti. Určitě je prospěšné i to, že si mohou vyzkoušet veřejně svoji práci prezentovat a srovnat se spolužáky," říká Lenka Matějčíková.

Podle ní jsou nejcennější práce, které přinášejí osobní příběh účastníků. Letošní téma životních mot pro to poskytlo úžasnou půdu. Je až překvapující, jak otevření soutěžící někdy jsou a jak silné emoce vyvolají. Například stříbrná Valerie Kořínková 
z Mělníka zpracovala svoji osobní zkušenost s těžce nemocnou babičkou.

Letos si odnesla vítězství Veronika Havelková ze SSZŠ Mělník, která zpracovala svá životní období pod různými motty. Ta se mění s tím, jak se mění ona. Znamená to, že se její život ještě do dalších mott promítne.

Na soutěž se přišla podívat Sára Pluhařová, studentka 1. ročníku. Našla tu inspiraci pro zpracování i prezentaci psychologických témat. „A také díky soutěži vím, že motto nemusí být klišé," říká Sára.