„Pacient se nakazil v Praze, v Semicích neměl žádný kontakt a nikdo další zatím není v karanténě,“ uvedl starosta Semic. Ten také prosí místní o dodržování již nastavených pravidel: omezit vycházení jen na nejnutnější záležitosti, neshlukovat se, nosit roušku na veřejnosti. „Zároveň prosím o solidaritu a soucit s nemocným člověkem. Nesuďte ho prosím, může se to stát každému z nás,“ doplnil Tomáš Čížek k obyvatelům Semic.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Podle dostupných údajů je aktuálně nakaženo na Nymbursku deset osob. Pět případů je hlášeno z Nymburka hned z prvního týdne šíření nemoci. Další případ byl potvrzen ve středu v Milovicích. Ve čtvrtek ráno pak byla zveřejněna zpráva o nakaženém ze Semic. Místa pobytu dalších tří nakažených neznáme.

Ilustrační foto
V nejnakaženější oblasti republiky koronavirus přibrzdil

Rouškomat v Milovicích v obležení

Milovice ohlásily první případ ve středu. Den předtím začal ve zkušebním provozu fungovat takzvaný rouškomat. Tento přístroj je svého druhu v regionu první. Podle očekávání byl o roušky v něm od začátku obrovský zájem a provozovatelé nestíhali roušky doplňovat. Původně byl umístěn u severního vchodu radnice u ordinací praktických lékařek. Ve středu byl právě kvůli neutuchajícímu zájmu přesunut z atria radnice před hlavní vchod. Následná zpráva o prvním případu koronaviru v Milovicích zájem o roušky zřejmě ještě umocnila.

Milovický rouškomat.Zdroj: archiv radnice

Jak vypadá milovický rouškomat a za kolik se v něm roušky dají pořídit? Radnice využila část automatu na nápoje a sladkosti, který dříve využívala základní škola Juventa, a který byl po zavedení pamlskové vyhlášky přemístěn do atria radnice. Nově tak je možné kromě sladkostí a nápojů zakoupit i bavlněnou roušku vyrobenou zaměstnankyněmi městského úřadu a získat nejen slušivou ochranu obličeje, ale i přispět na dobrou věc. „Celý výtěžek z prodeje použijeme na dobročinné účely, třeba na nákup dezinfekcí a rukavic lidem, kteří dobrovolně pomáhají, nebo na nákup látek pro výrobu dalších roušek pro potřebné,“ uvedla radnice na svých stránkách v den zprovoznění rouškomatu. Jedna rouška stojí 15 korun a platit lze pouze hotovostí.

Dávkovače s dezinfekcí jsou před zdravotnickými zařízeními a na náměstí.
Dobrovolníci rozmístili po městě dávkovače s dezinfekcí, jeden je i na náměstí

Ve středu se, jak bylo řečeno, rouškomat přesunul před hlavní vchod radnice a zástupci města vyzývali místní k trpělivosti při doplňování roušek. Zároveň aktuálně vyzývají dobrovolníky, kteří by mohli se šitím pomoci, aby je doručili ke knihovně. „Uvědomujeme si potřebu obyvatel zásobit se ochrannými pomůckami, ale přesto žádáme, abyste roušky nakupovali v omezeném množství dvou kusů a pamatovali tak na ostatní, kteří je také potřebují,“ uvádí ve výzvě na stránkách města.

„Víme, že v našem městě je spousta šikovných švadlenek a podle modelů které potkáváme, je zcela zřejmé, že jejich kreativita je opravdu obdivuhodná. Pokud by měl někdo chuť se k nám přidat a pomohl nám rouškomat plnit svými výrobky, velmi bychom tuto pomoc ocenili. Jestliže máte zájem darovat vaše výrobky, stačí když přijdete a vhodíte jakékoliv množství do biblioboxu před radnicí,“ žádá vedení města.

Ilustrační foto
Nymburský pivovar už vaří Májový ležák, propouštět se nechystá

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník