Stodesátou lázeňskou sezónu zahájili na kolonádě v Poděbradech v izraelských rytmech. Slunečný páteční podvečer tak odstartoval třídenní program oslav začátku další rušné části roku lázeňského města. Starosta Ladislav Langr připomněl, že na začátku sezóny vždy vzdávají hold některému z partnerských měst Poděbrad a letos je jím izraelské Netanye. „Česká republika letos slaví sto let od vzniku republiky, Izrael sedmdesát let od založení státu," vyzdvihl ještě více význam akce Langr. Dobrou lázeňskou sezónu přišla popřát také senátorka, Poděbraďačka Emilie Třísková nebo senátor Tomáš Czernin z Dymokur. Hebrejština zazněla od poděbradských pěveckých sborů i v tradičních židovských písních, do izraelských kolových tanců se pod profesionálním vedením zapojili všichni, kdo měli chuť tančit.

V sobotu ráno přišli lidé na piknik poblíž sochy prvního československého prezidenta v horní části lázeňského parku. Často sebou měli i deku a usedli do trávníku, přičemž vlastní výrobky z regionálních potravin nabízeli i dalším. Akci od desáté hodiny uspořádala místní hotelová škola a podle počtu piknikujících měla velký úspěch.

Po obědě spustila na provizorním pódiu vedle kongresového centra dechovka. Sice už nějaký čas měl zhruba v těchto místech stát důstojný hudební altán, ale série komplikací a odkladů způsobila, že se i letos muselo stavět pódium dočasné. Tak snad příští rok.

Průvod vyrazil obcí v 11 dopoledne.
OBRAZEM: V Kostelní Lhotě si připomněli Staročeské Máje

Tradicí už se také stává open air módní přehlídka pod pergolou v horní části parku u oblíbeného Kafíčka. I letos se návrhářky z 2Queens studia předvedly v tom nejlepším světle. Volné šaty, nádech volnosti a svobody. To jsou hlavní motivy letošní kolekce. „Už nenosíme upnuté kalhoty, naopak máme široké, volné,“ řekla jedna z moderátorek přehlídky Barbora Exnerová.

Po skončení přehlídky se část diváků přesunula opět před pódium, na kterém se nejprve objevily popovější Apollobeat Revival, při jejichž vystoupení přišla krátká jarní přeháňka. Na následující bluesrockové Petr Kalandra Memory Band už zase krásně svítilo slunce a přítomní na lavičkách se tak zároveň i opalovali.

Komu slunce vadilo, mohl vzápětí zavítat do znovuotevřené Galerie Ludvíka Kuby na protější straně lázeňského parku. Vernisáž měla výstava Jaroslava Kláta s názvem Průniky realismu a abstrakce a zájemci ji samozřejmě mohou navštívit i v těchto dnech. Hudebně sobotu uzavřely kapely Perutě, na kterou se slétli především mladší fanoušci, naopak věkově pestřejší publikum si přirozeně našly Beatles Revival.

Nesmíme zapomenout ani na dění na nedalekém Jezeře, kde si v rámci oslav 100. výročí založení připravili zajímavé soutěže, ukázky i dobroty místní rybáři. Zájemci se tak na přilehlé louce mohli naučit, jak správně nahodit prut, koupit chybějící díly nebo si prohlédnout trofeje v rybářské chatě. O kus dál vystavili svoji techniku i policisté a hasiči, takže se od vodní plochy co chvíli ozývaly sirény všeho druhu, jelikož děti si samozřejmě zkoušku pouštění alarmu nemohly nechat ujít.

V neděli ráno pak bylo možné na kolonádě potkat malé i dospělé s pomalovanými částmi těla i obličeje. Běh barev startoval u hotelu G-Rex a kolonáda se rozzářila letními barvami. O slavnostním otevření zrekonstruovaného Havířského kostelíku, který je v posledních letech oblíbeným místem svatebních obřadů, bude podrobnější řeč v některém z příštích vydání.

Ve čtyři odpoledne došlo u Eliščina pramene také na duchovní část oslav. Žehnat pramenům přijel královéhradecký biskup Jan Vokál. Celý slavnostní víkend pak důstojně uzavřelo provedení Slovanských tanců od Antonína Dvořáka.

Videosouhrn 12.–13. května 2018
Extrémní závod utopený v bahně a hostina hmyzožravců: zhlédněte videa víkendu