Stále ještě relativně letní počasí přilákalo v sobotu dopoledne na lázeňskou kolonádu stovky lidí. Ti si pak prohlíželi dlouhou řadu vyrovnaných aut u kraje. Vozy měly jedno společně: říkalo se jim Rapid, případně Garde.

Akci uspořádal Jiří Najman z Hundretgangu, který tentokrát „vyměnil" stovky za jiný typ škodovek. Ale podle zájmu účastníků
i okukujících to byl dobrý tah. „Sjelo se kolem stovky Rapidů. Od nejstarších, až po ty nejnovější. V současné době probíhá soutěž elegance, kdy příchozí hodnotí v jednotlivých kategoriích nejkrásnější auta," řekl Najman, který po kolonádě pobíhal s organizátorským megafonem v ruce.

Dopolední přehlídku pak vystřídala jízda elegance, která směřovala do Přerova nad Labem. „V Přerově zajdeme do muzea Moto – Velo. Poté se přesuneme na letiště do Chrášťan u Českého Brodu, kde bude probíhat soutěž ve sprintech na 400 metrů," nastínil odpolední program hlavní pořadatel. Večer se pak kolona Rapidů vracela zpět do poděbradského kempu, kde měli šoféři a jejich osádky hlavní sídlo. „S vyprávěním dorazí Ivan Monev, což je nadšenec, který brázdí se svým Rapidem celý svět. Naposledy takto projel Austrálii," doplnil Najman.

Zpět na kolonádu. Zajímavé stroje si prohlíželi jak mladší, tak starší kolemjdoucí. Ti mladší obdivovali především tuningové stroje a nápaditost mladých vylepšovatelů. A také sílu aut a jejich schopnosti. „Technickou mám, svítí to, startuje to, jezdí to," pochvaloval si jeden z majitelů tuningového speciálu.
Starší generace vzpomínaly na časy, kdy škodovácké Rapidy byly znakem jakési vyvolenosti a elegance. „Za každým takovým autem jsme se vždycky ohlíželi. Ale je taky fakt, že kdo měl takový auto, jezdil s ním dost rychle. Jsou to spíš sportovní speciály," vyprávěla jedna ze straších dam.