„Je to pro nás první velké evropské ocenění, 
v němž končíme na 1. místě. Úspěchu si opravdu vážíme," řekl kněžický starosta Milan Kazda po získání Evropské sluneční ceny.

Malá obec z Nymburska uspěla v konkurenci desítek projektů z celé Evropy, mimo jiné z Francie, Dánska, Německa či Itálie. Její projekt energeticky soběstačné obce tak slaví úspěch i v kontinentálním měřítku.

Projekt, který spojuje bioplynovou stanici s kotelnou na biomasu s teplovody, je originálním nápadem právě starosty Milana Kazdy, který je v čele obce už sedmnáctým rokem. Původně, v roce 2004, se mělo jednat hlavně o kotelnu. „To jsme měli vyprojektovanou jen kotelnu na biomasu s teplovody. Jelikož se v té době změnila pravidla pro přidělení dotací a takto jsme peníze získat nemohli, tak jsme k tomu doprojektovali i bioplynovou stanici," vzpomíná starosta na události před jedenácti lety, které postupně začaly měnit život prakticky všech obyvatel obce.

Stanice měla nahradit kanalizaci a čistírnu odpadních vod a řešila problém s biologickým odpadem, který zpracovávala právě kotelna s bioplynovou stanicí. „Je dobré připomenout, že dodnes stanice neslouží jen pro samotné Kněžice, ale i pro širší okolí," doplňuje Kazda. Dnes už systém dodává teplo i elektřinu do většiny kněžických domácností.

Do budoucna se chystá rozšíření projektu. „Chceme náš projekt rozšířit o zpracování biologických odpadů, které mají obce díky nové legislativě povinnost zpracovat. Dodnes často končí na skládkách. Bohužel nám Státní fond životního prostředí už dvakrát neschválil potřebnou dotaci a bez ní se do takové akce pustit nemůžeme. Samozřejmě budeme žádat dál 
a projekt inovovat, jak se jednotlivé technologie modernizují s postupem času," říká Kazda.

Zpět k udílení Evropských slunečních cen. Evropská asociace pro obnovitelnou energii Eurosolar ocenila tento rok dvanáct nositelů cen ze sedmi zemí. Letošní laureáti byli představeni a oceněni v historickém sále Senátu České republiky. Dříve se toto ocenění udělovalo v Berlíně. „Rozdílné zeměpisné, ekonomické a sociální podmínky vyžadují decentralizovanou energetickou proměnu spolu 
s odpovídající svobodou trhu – a osvobození z pout obscénních fosilně jaderných dotací," zdůraznil profesor Peter Droege, prezident Eurosolaru.

Eurosolar uděluje Evropské sluneční ceny od roku 1994 za výjimečnou aktivitu 
v oblasti obnovitelné energie a udržitelného způsobu života. Úspěchy letošních vítězů Evropských slunečních cen předkládá Eurosolar veřejnosti se záměrem posílení povědomí o nutnosti a obrovské příležitosti pro kompletní přechod na obnovitelné zdroje energie.

Některé další oceněné projekty

Pro Guben – Společnost pro energii a životní prostředí, Německo
Intenzivní přeshraniční projekt pro využití obnovitelné energie a boj proti povrchové těžbě uhlí v Lužici.

131%-PEB-MFH-Sanierung, Hardegger Immobilien, Švýcarsko
Energetická sanace bytového domu s příkladným využitím obnovitelné energie a stavebního začlenění do obrazu historického města.

ElectriCity, město Götheborg, Švédsko
Ukázkové zásobování veřejné dopravy energií z obnovitelných zdrojů 
v rámci spolupráce města a výzkumu.

Solarbagger, Affentranger Bau, Švýcarsko
Na světě první 16 tunový sluneční bagr s elektrickým pohonem a napájením z fotovoltaiky na firemní budově.

Geotermální zařízení v egyptském muzeu v Turínu, Proeco e Onleco, Itálie
Ochrana historických kulturních pokladů za pomoci chladicího systému 
z obnovitelných zdrojů.

Kent Skaanning, Dánsko
Pionýr v oblasti bioplynu a známý podporovatel obnovitelné energie 
v Dánsku