Sám na čtrnáct divokých klisen. Hřebci jménem Northcroft Firestarter, který v pondělí doplnil milovické stádo, je z pohledu mužské populace co závidět.

Na cestu do Milovic z Anglie vyrazil hřebec už v sobotu. Má za sebou velmi dlouhou cestu. „Pochází totiž z chovu, který se nachází až ve Skotsku. Odtamtud vyrazil na cestu směřující nejdříve do jižní Anglie již ve čtvrtek 2. dubna. V sobotu 4. dubna pak vyjel transport s hřebcem z jihoanglického Doveru směr kontinent. Na trajektu se přeplavil do francouzského přístavu Calais a odtud pokračoval přes Belgii," uvedl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.
Nedělní cestu zakončil v německém Frankfurtu nad Mohanem, kde strávil noc. V pondělí pokračoval směrem do České republiky, do Milovic dorazil půl hodiny po poledni.

U ohrady nedaleko letiště čekaly na příjezd britského koníka jak zvídavé rodinky 
s dětmi, tak početná skupina novinářů. Z kamionu jej vyvedl řidič, se kterým tak udělal své první kroky na české půdě. Uvnitř první ohrady ještě s řidičem zapózovali fotografům a pak dostal po čtyřech dnech vytouženou svobodu. Hřebec se ihned rozběhl mezi keře a stromy. Bylo evidentní, že po dlouhé cestě se potřebuje pořádně protáhnout a proběhnout.

Na druhém konci ohrady po chvíli objevil přístřešek se slámou i nádobu s vodou. Ještě při prvním českém krmení stihl zavětřit čtrnáct klisen, které čekaly v podstatně větším několikahektarovém výběhu. Když mu zkušený koňák Jaroslav Jandl otevřel poslední bránu takřka do volné přírody, koník ani na chvilku nezaváhal a vydal se klusem směrem k místům, odkud bylo slyšet i cítit klisny.

Hřebec přijíždí zhruba 
o čtrnáct dní dříve oproti původnímu plánu, původně měl přicestovat 18. dubna. „Kolegové z Anglie nás trošku překvapili, ale svůj velikonoční program jsme tomu samozřejmě přizpůsobili," uvedl Dostál.

Northcroft Firestarter nebude muset být v karanténě. Pochází totiž z oblasti, kde je shodná veterinární situace, jako v místech, odkud pocházejí klisny. V těchto případech veterinární předpisy karanténu nepožadují. Bude rovněž zvyklý na drsnější podmínky, než ho čekají v Milovicích. Skotská vrchovina je chladnější a sníh tu leží delší část roku, než v Polabské nížině, která bude pro hřebce novým domovem.

Klisny jsou v Milovicích od 28. ledna. Po sedmi týdnech aklimatizace v menší ohradě byly 21. března vypuštěny na hlavní pastvinu. Na čtyřiceti hektarech spásají místní step a jsou zcela bez přikrmování. Právě to je v Milovicích jejich hlavní úloha. Spásáním stepi totiž zastaví její zarůstání agresivními travinami a náletovými křovinami. Pomohou tak odvrátit ústup otevřené krajiny, která tvoří prostředí pro stále vzácnější druhy květin, motýlů a dalších ohrožených druhů. Mezi nejvzácnější patří v Milovicích 
z rostlin hořec křížatý a na něm závislý motýl modrásek hořcový Rebelův, pro něhož je právě tento druh hořce jedinou živnou rostlinou.

Návrat divokých koní do České republiky se stal nejsledovanější zprávou světových médií posledních týdnů. Informovala o něm přední sdělovací prostředky na pěti kontinentech, například americké listy The Washintgton Post a The New York Times, stránky televizních stanic CBS News či ABC, britská BBC a další zpravodajské portály 
v Japonsku, Austrálii, Kuvajtu, Maroku, Německu, Švýcarsku, Francii, Belgii a dalších zemích.

Veřejnost může podpořit návrat divokých koní do Milovic dárcovskou esemeskou. Konkrétně zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o koně jde 28,50 korun.