Jiří Jech je tradičním prodejcem na Boleslavské třídě v Nymburce. Letos na tomto místě nabízí s parťáky ryby už po dvanácté. Sám říká, že své zákazníky už naučil určitému standardu a z něj nehodlá slevit. „Samozřejmostí je ke každé zakoupené rybě kelímek svařeného vína zdarma," říká dlouholetý prodejce. Navíc je velmi pečlivý na věci kolem hygieny. „Nemůžu ani vidět, když někde u hypermarketů prodejci šlapou ve vnitřnostech a všechno kolem mají zakrvácené. I tento prodej musí mít svoji úroveň. Navíc je zbytečné zavdávat nějaké důvody k případným pokutám ze strany kontrol. To opravdu nemáme zapotřebí," říká Jiří Jech.

Stejně jako loni je problém vysoká teplota venkovního vzduchu. Ryby už jsou měsíc v sádkách, kde jsou zvyklé na teplotu vody kolem dvou až tří stupňů. V počasí, jaké má být, tedy kolem deseti stupňů, se teplota vody může dostat výrazně výš, a to rybám nedělá dobře. Proto vodu chladí. Rybou letošních Vánoc by měl být podle jeho slov pstruh. Cenově je přibližně dvakrát dražší než klasický kapr, ovšem je to ryba menší a chutnější. „Jedna ryba váží přibližně 30 deka, což při ceně 159 korun za kilogram není nijak dramatická částka," říká prodejce. Ceny kaprů jsou stejné jako loni. Klasický výběr stojí 79 korun za kilogram. Prodejci na přání rybu zabijí a vykuchají.