V neděli se začal i na náš region sypat sníh. Jak na to zareagovaly technické služby v jednotlivých městech? Ptali jsme se za vás 
v Nymburce, Poděbradech 
a Městci Králové.

Nymburk zareagoval vysláním všech mužů do terénu již v neděli v 18 hodin. „Máme potřebnou techniku, tak se to zvládá. Všech osm lidí bylo venku. Nejhorší je, když se to ušlape, s tím už se nedá moc dělat," tvrdí ředitel technických služeb v Nymburce Jaroslav Radoň.

Technické služby města Poděbrad povolaly do boje proti čerstvému sněhu patnáct lidí s technikou hned v neděli. Přestože tři traktory s radlicemi a posypem měly vyjet do ulic už před 18. hodinou, po 21. hodině ještě ležel na silnici 
v Husově ulici od Nymburka k Jiřího náměstí sníh.

V pondělí ráno už byly všechny hlavní tahy protažené. „Hlavní nápor jsme zvládli v neděli do 23 hodin, v pondělí jsme vyjížděli v pět hodin ráno nanovo. Ještě v neděli jsme vyčistili Poděbrady, Kluk, Přední Lhotu, hlavní trasy a v pondělí od rána uklízeli všichni se stroji nebo hrably a košťaty v ruce. Spolu 
s občany jsme uklidili také chodníky," vyjmenoval postup úklidu sněhu v Poděbradech Zdeněk Jirsák.

Technické služby se řídí podle plánu od města, kde jsou dána prioritní místa pro úklid. Patří mezi ně i schody k Labi, které pracovnice zametla hned ze začátku nadílky. Se stroji na úklid chodníků a cyklostezek Holder a Vega s kartáči a radlicí i posypem vyrazili v pondělí v 5 ráno do Jiráskovy ulice, Na Valech, Studentské a dalších. Poté technika vyjížděla mimo město, například k Tescu.

V Městci se všichni pustili do práce v pondělí ráno, celkem to bylo osm lidí. „Z mého pohledu to zvládli bez zádrhelu. Máme k dispozici traktor s pluhem, malý traktůrek s radlicí a sypačem a kartáč," vyjmenoval královéměstecký starosta Milan Pavlík.

Úklidovou situaci v Nymburce ohodnotil Milan Kovář, který musí brzy ráno na vlak do práce. Má to tedy z první ruky jako mnoho ostatních obyvatel. „Už v pondělí ráno bylo vše vyhrnuté, jak silnice, tak chodníky. To jsem byl překvapený. Pokud vydrží s dechem, budu jenom rád," okomentoval Nymburák Kovář.

Bohužel některé nymburské chodníky jsou jako ledová plocha a tudíž velmi nebezpečné. Například v Palackého třídě nebo na Malých Valech. Kolem obchodů by to nemusel být problém prodavačů postarat se o část chodníku.

Daleko hůře jsou na tom ale v těchto dnech na vesnicích 
a silnicích mezi nimi, kam se tak frekventovaně radlice nedostanou. Po uježděném sněhu se do úterý pohybovala auta v okolí Krchleb a na Loučeň.

Stejně tak na silnici mezi Odřepsy a Vlkovem pod Oškobrhem, kde dostalo auto na sněhu smyk. Řidič naštěstí vyvázl s lehkým zraněním.

Autoři: Olga Havránková, Lukáš Trejbal