Na severním okraji Kréty jsme navštívili menší ostrůvek s pevností zvaný Spinalonga. Půvabný ostrůvek leží v malebném zálivu Mirabbello a nedaleko města Agios Nikolaos. Mohutnou pevnost zde postavili Benátčané do jejichž vlastnictví přešlo toto území ve 13. století. Opevněné místo pak dlouhá léta poskytovalo svým obyvatelům ochranu a vzdorovalo různým nájezdníkům.

Zastupitelé budou rozhodovat o tom, kdo bude dále provozovatelem nymburské nemocnice.
Nemocnici bude zřejmě dál provozovat město

Mýtus o jeho nedobytnosti však vyvrátili koncem 17. století Osmané, kteří po dlouhém obléhání Krétu nakonec dobyli, a to i s blízkou Spinalongou. V opuštěné pevnosti si turečtí obchodníci vybudovali své příbytky a hlavní obživou jim bylo pašování různého zboží. Černý trh prý úžasně vzkvétal a také obyvatel zde stále přibývalo. Koncem 19. století však Kréta dostala svoji samosprávu a následně zdejší vláda zřídila na malém ostrůvku středisko pro malomocné, tzv. leptosárium.

Malomocní zde v těžkých podmínkách přebývali až do roku 1954, kdy řecká vláda středisko zrušila. Procházeli jsme se polorozbořenými uličkami místa s nesmírně působivou atmosférou. S překvapením si uvědomujeme, že zdejší nemocní se smrti jen tak lehce nevzdávali. Zakládali rodiny a prý se tady narodily zdravé děti. Obyvatelé tu měli svá pekařství, obchod, kino i knihovnu, dva kostely a snažili se žít, v rámci možností, obvyklým obyčejným životem. Dnes patří ostrov mezi turistické atrakce o čemž svědčí davy návštěvníků z celého světa. Spinalonga určitě stojí za návštěvu a rozhodně vybízí k hlubšímu zamyšlení.

Milan Čejka

Ilustrační foto
Náledí způsobilo první nehody