VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hygienici byli v čínské restauraci zděšeni

Poděbrady - Špinavé podlahy a povrchy v přípravně, skladu a hygienickém zázemí personálu. Mastná špína, zbytky potravin, prach. To je část výsledku kontroly pracovnic Krajský hygienické stanice v čínské restauraci Hong Kong v centru Poděbrad.

24.4.2018 1
SDÍLEJ:

Závažné nedostatky objevila hygiena v čínské restauraci v Poděbradech.Foto: archiv Krajské hygienické stanice

Kontrola se uskutečnila 20. března. „Shledány byly závažné nedostatky v dodržování zásad provozní hygieny. Provozovna nebyla udržována v čistotě a v dobrém stavu. Špinavé byly podlahy a povrchy v přípravně, skladu a hygienickém zázemí personálu, zejména v hůře přístupných místech,“ píše se ve zprávě úřednic z hygieny, jejichž pobočka sídlí v Nymburce.

Podle dalších zjištění se pod stoly, technologickým vybavením a částečně i na stěnách se nacházela mastná špína, zbytky potravin a prach. Výrazně znečištěné bylo vzduchotechnické zařízení, jehož povrch byl mastný s nalepeným prachem a pavučinami. Na stěnách a stropech byl zjištěn výskyt pavučin a prachu, malba všech prostor byla značně zašlá. „V provozovně se také během kontroly nacházely předměty s provozem nesouvisející, například nářadí pod pracovním stolem v kuchyni, či předměty osobní potřeby,“ konstatuje zpráva kontrolorů z hygienické stanice.

Závady byly zjištěny i při skladování potravin. V době kontroly se v mrazicím zařízení skladovaly polotovary vyrobené v kontrolované provozovně a v chladicím zařízení v kuchyni rozpracované pokrmy. Tyto polotovary a rozpracované pokrmy nebyly žádným způsobem označeny. Navíc nebyly při skladování odděleny suroviny určené k tepelné úpravě a ty, které byly určeny k přímé spotřebě bez tepelného opracování. Kromě toho byly některé chlazené polotovary a rozpracované pokrmy uloženy v nádobách, jejichž čistota nebyla na požadované úrovni. „Výše uvedené skutečnosti mohly způsobit sekundární kontaminaci potravin a pokrmů a následně i poškození zdraví konzumentů,“ uvádí výsledky kontroly.

Proto hygienici na místě vydali příkaz k sanitaci všech prostor provozovny a příkaz na vyřazení potravin jiných než bezpečných. Úklid všech prostor provozovny byl proveden během týdne, což bylo dne 28. března ověřeno opakovanou kontrolou. „Provozovatel projevil účinnou součinnost a zjištěné závady odstranil včetně vymalování provozovny. Za zjištěné nedostatky byla kontrolované osobě uložena finanční sankce,“ uvádí zpráva. V jaké výši byla pokuta uložena, hygienici neuvádí.

Podle stránek Město Poděbrady dopadl obdobně už loni na podzim restaurant Savoy na Jiřího náměstí. „V té byla na základě podnětu stěžovatele kontrola v říjnu minulého roku, problémy na místě zjištěné byly podobné skutečnosti v čínské restauraci. I v tomto případě byla do týdne zjednána náprava a restaurace opět zprovozněna,“ uvádí neoficiální stránky města.

Problém s čistotou některých zařízení nemají jen v Poděbradech. Loni v březnu byli veterináři zděšeni po kontrole v řeznictví U Hlinků v nymburské Zbožské ulici před sídlištěm. Po objevení špíny, stop po hlodavcích i dalších vážných pochybeních okamžitě zakázali výrobu a porcování masa i uvádění těchto potravin do oběhu. Obchod však zůstal otevřený. „V chladírně masných výrobků byly skladovány potraviny s prošlým datem použitelnosti, další byly oschlé, poškozené od hlodavců, deformované a znečištěné. Navíc zde byly i potraviny neznámého původu,“ konstatovali tehdy veterináři. I v tomto případě byla zjednána náprava a obchod funguje dál.

Jaké závady byly v restauraci zjištěny:
- špinavé byly podlahy a povrchy v přípravně, skladu a hygienickém zázemí personálu, zejména v hůře přístupných místech
- pod stoly, technologickým vybavením a částečně i na stěnách se nacházela mastná špína, zbytky potravin a prach
- výrazně znečištěné bylo vzduchotechnické zařízení, jehož povrch byl mastný s nalepeným prachem a pavučinami
- na stěnách a stropech byl zjištěn výskyt pavučin a prachu, malba všech prostor byla značně zašlá
- například nářadí pod pracovním stolem v kuchyni, či předměty osobní potřeby
- polotovary a rozpracované pokrmy nebyly žádným způsobem označeny
- některé chlazené polotovary a rozpracované pokrmy uloženy v nádobách jejichž čistota nebyla na požadované úrovni

Autor: Miroslav Jilemnický

24.4.2018 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 17 000 Kč

Pomocní pracovníci při přípravě jídla DĚLNÍK/DĚLNICE DO VÝROBY A EXPEDICE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: výroba pekařských výrobků, příprava a tvarování těst, zdobení a dohotovování, expedice hotových výrobků;, , Kontaktovat nás můžete e.mailem nebo telefonicky denně od 10:00 - 13:00 hod.. Pracoviště: Provoz, Petra Bezruče, č.p. 1319, 288 02 Nymburk 2. Informace: Tomáš Kopecký, +420 325 512 063.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 20 000 Kč

Odborní účetní finanční a investiční ÚČETNÍ. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: Znalost podvojného účetnictví,fakturace, vedení pokladny a účtů, znalost práce s počítačem (Word,Excel, MS OFFICE), zdravé sebevědomí, časová flexibilita, týmovost, komunikativnost. , , Nabízíme: závodní stravování, penz.poj., 5 dní dovolené navíc, Sick days, bonusy., , Kontaktujte nás e.mailem, telefonicky nebo osobně v době od 7:30 - 15:30 hod.. Pracoviště: Temac, a.s., Nymburská, č.p. 53, 289 13 Zvěřínek. Informace: Markéta Janíčková, +420 602 402 017.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 22 000 Kč

Zámečníci strojů ZÁMEČNÍK - OBRÁBĚČ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadavky - manuální zručnost, ochota pracovat, samostatnost, spolehlivost, praxe výhodou, prodloužení pracovního poměru možné., , Kontaktovat nás můžete osobně každé Pondělí od 8:00 do 13:00, e.mailem nebo telefonicky.. Pracoviště: Vari, a.s., Opolanská, č.p. 350, 289 07 Libice nad Cidlinou. Informace: Iveta Holubíková, +420 325 607 339.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 12 200 Kč

Pomocní pracovníci v rostlinné výrobě POMOCNÝ PRACOVNÍK V ROSTLINNÉ VÝROBĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: . Pracoviště: Brazel, s.r.o., 289 22 Lysá nad Labem. Informace: Libor Jarolím, +420 325 561 165.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Opilý řidič srazil cyklistu, za volantem ho vystřídala manželka. Také pila

Budova knihovna je z Dlouhé třída skryta lešením.
9

U knihovny vyroste venkovní čítárna

Šílené podmínky. Berousek prodával tygry Vietnamcům kvůli čínské medicíně

Kauza "Tygří oko" už dostává konkrétní obrysy. Celníci ve spolupráci s policií a Českou inspekcí životního prostředí odhalili nelegální obchodování s chráněnými zvířaty. Obviněni jsou tři muži, jeden z nich je už ve vazbě. Podle všeho chovatel Ludvík Berousek prodával tygry do tržnice SAPA, aby je pak mohli Vietnamci prodávat na produkty čínské medicíny.

Hana Hindráková: Afrika je nevyčerpatelná studnice silných příběhů

Mělnicko /ROZHOVOR/ - Hanu Hindrákovou znám už od začátku jejích cest do Afriky. Během té doby začala o Africe psát, nepřestala cestovat a změnila styl pomáhání. Požádala jsem ji proto o popovídání o zkušenostech s dobrovolnictvím v tomto – pro většinu z nás – jiném světě. Po několika letech jsme si na jednom ze křtů její knihy potykaly, takže proto ten osobnější přístup.

Muž z Milovic poběží ultramaraton pro hospic

Milovice – Běhat a pomáhat. Tak by mohlo znít motto pětačtyřicetiletého Michala Mislera z Milovic. Ten se v brzké době chystá na originální ultramaraton a zároveň tím chce výrazně pomoci hospicu nablízku v Lysé nad Labem.

Nymburk změnil majitele, Jansta zůstane jen fanouškem

Nymburk – Basketbalový klub v Nymburce, který si poslední titul připsal v květnu letošního roku, opouští po třiadvaceti letech Miroslav Jansta. Většinový podíl v klubu kupuje Jiří Podpěra, menšinovým spolumajitelem se stává Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT