Dva a půl kilogramu klobás, které měly prošlé datum použitelnosti, to byl jeden z největších nedostatků, na nějž narazili pracovníci hygienické stanice při pravidelných letních kontrolách stánků s občerstvením.

Během letošního léta jich do dnešní doby zkontrolovali 90 procent z celkového počtu jednadvacet.

Bilance podle nich nebyla zase tak špatná. Nedostatky byly zjištěny ve třech zařízeních. „Udělili jsme celkem tři pokuty. Za prodej potravin
s prošlým datem použitelnosti a dále za nevyhovující podmínky při přípravě občerstvení, ať už to byly nedostatečné pracovní plochy, nevyhovující způsob zacházení se syrovým masem, zvláště kuřecím, nebo nevhodný způsob skladování potravin,“ uvedla hygienička Marie Ježková.

V pevných stáncích provedli 19 kontrol, a to hlavně v turisticky atraktivních místech, kde se dá čekat nápor návštěvníků. Na mušku si vzali hlavně koupaliště, kempy a nádraží.

„Dále jsme zkontrolovali i osm mobilních stánků připravujících rychlé občerstvení. Ve všech případech, kdy byly zjištěny nedostatky, došlo provozovatelem okamžitě k nápravě,“ podotkla Ježková.

Pokuty se vyšplhaly na 9 tisíc korun. Kromě problémů například se špatným nakládáním se syrovým kuřecím masem, na něž kontroloři přišli, bylo asi nejhorším prohřeškem sezóny 2,5 kilogramu prošlých klobás, které musel provozovatel nejmenovaného stánku ihned zlikvidovat.

Rušno letos zatím nebylo ani co do hromadného výskytu salmonelóz. Od května do srpna onemocnělo salmonelózou zatím šest lidí, jedenáct pak dalšími střevními infekcemi.