Právě v těchto dnech se stavba nového hřiště dokončuje a někteří zvědavci už obhlížejí první prvky. „Stavba nového hřiště o rozloze zhruba 2 800 metrů čtverečních se chýlí ke konci. Na rozdíl od hřiště Nezlobiště město chtělo dát prostor i starším dětem a teenegerům. Projekt zahrnuje vybudování oplocení, herních prvků, dopadových a zpevněných ploch, mobiliář, výsadbu zeleně, veřejné osvětlení a vodní prvky a centrální plochu s vodní mlhou,“ vyjmenoval Petr Černohous, mluvčí nymburské radnice.

Součástí nového hřiště je víceúčelové hřiště pro jiné sportovní aktivity, ale i travnatá plocha pro fotbal, která musí ještě zarůst. Nechybějí ani lanové a workoutové prvky. „V průběhu dubna ještě budou probíhat dokončovací práce a úpravy terénu,“ doplnil Černohous. Radnice počítala na hřiště s náklady 7,8 milionů korun.

Místní zprávu o dokončovacích pracích na novém hřišti komentují několika způsoby. První skupina si hřiště pochvaluje. „Paráda. Jen tak dál a chválím. Je třeba děti veškerého věku podporovat ve sportovních vyžitích , aby věděly, že život není jen sedět u počítače a mobilu. Přeji jen, aby budovaná hřiště více vzkvétala, byla opečovávána a nedopustilo se, aby byla časem devastována,“ píše například Jitka Rusová.

Obavy o možné poničení má po zkušenostech se sousedním Nezlobištěm více lidí. „Tak jako vypadá to lépe. Ale doporučuji ve večerních hodinách pustit do plotu proud. Aby se tam nikdo nedostal. Nic tu nevydrží. Jinak super,“ konstatuje David Kocek.

Nadjezd na snímku bude od neděle uzavřen a během pár týdnů se stane minulostí. Na jeho místě vyroste nadjezd nový, který by měl být dokončen na podzim příštího roku.
Uzavření mostu v neděli rozdělí Lysou

Další z diskutujících volá po podobné úpravě skateparku, který je v nevyhovujícím stavu. „Moc pěkné. Bylo by fajn něco takového vybudovat v místě současného “skateparku”. Je to kout hrůzy!“ všimla si Lenka Pousková. Většinově však převládá uspokojení nad vybudováním nového areálu pro mládež. „Jezdím často okolo a je každým dnem vidět obrovská změna. Vypadá moc krásně. Fakt dobrá práce,“ napsal v diskuzi Miroslav Bělka.

Dětská hřiště upravují a budují také v sousedních Poděbradech. Před koncem loňského roku otevřely nové hřiště nedaleko Labe vpravo od kamenného mostu při pohledu od centra města. Jeho součástí jsou skluzavka, prolézačky, sítě, ale i malovací tabule z vodovzdorné překližky. Poděbradská radnice získala na stavbu významnou finanční dotaci. „Vybudování hřiště na labském nábřeží bylo financováno z příspěvku Nadace ČEZ – Oranžové hřiště. Částka činila 873 tisíc korun,“ řekla mluvčí poděbradské radnice Lenka Hotovcová. Stavět se začalo loni v září a už v listopadu bylo slavnostně otevřeno.

Už z výčtu prvků je patrné, že hřiště je na rozdíl od toho dobudovávaného nyní v Nymburce přístupné i těm nejmenším. V plánech na stavbu je uvedeno, že hřiště je určeno dětem od 3 let. Na moderním dětském hřišti převládají dřevěné a lanové prvky, skluzavka je z nerezové oceli.
Ve městě i jeho přilehlých čtvrtích před časem proběhla výměna zastaralých nebo dokonce nebezpečných herních prvků za nové.

Co bude na novém hřišti?
Chybět nebudou lanové prvky, workoutové aktivity a centrální plocha s vodní mlhou. Jeho součástí bude vybudování travnaté plochy pro fotbal a víceúčelové hřiště pro jiné sportovní aktivity. Vybudování bude zahrnovat stavbu oplocení, herních prvků, dopadových a zpevněných ploch, mobiliáře, zeleně, veřejného osvětlení a vodních prvků.

V okresním derby se z vítězství radoval Pátek, doma zdolal mužstvo Loučeně 3:2
Vaše Jasnosti, kopněte! Show zahájí princ Thurn-Taxis