Krajský radní Václav Švenda v té souvislosti upozornil, že nemovitost má vedle finanční hodnoty také významnou hodnotu kulturně historickou. Potvrzuje ji i znalecký posudek, který si kraj nechal vypracovat. Švenda navíc připomněl, že provozování Hrabalova památníku, který zde kraj plánuje otevřít pro veřejnost v roce 2023, skvěle zapadne do koncepce do koncepce Polabského muzea; to funguje jako jedna z krajských příspěvkových organizací.

Záchrana nevyčíslitelné hodnoty

Rozhodnutí, kdy souhlas vyjádřilo 41 zastupitelů a 11 se hlasování zdrželo, přivítala hejtmanka Petra Pecková (STAN). „Myslím, že jsme udělali pro kulturu naší země obrovský krok,“ konstatovala. Za výbor zastupitelstva, který se věnuje záležitostem kolem kultury, přikyvuje i Lucie Cirkva Chocholová (Piráti). Připomněla, že hodnota místa úzce spjatého s Hrabalovou tvorbou i s ním samotným je nevyčíslitelná. „Odhalí se, když o ni přijdeme,“ poradila před hlasováním kolegům v zastupitelstvu, jak se rozhodnout.

Věslav Michalik
Opozičníci z ANO chtěli odvolat náměstka hejtmanky Michalika. Neuspěli

Chatu s pozemkem nynější majitelé původně v létě nabídli k prodeji prostřednictvím realitní kanceláře, a to za cenu 11,9 milionu korun. I když se ozvali soukromí zájemci, kteří požadovanou částku byli ochotni zaplatit, nakonec se vlastníci dohodli s krajem – a slevili i dva miliony. Podle Švendových slov se podařilo domluvit cenu na samé spodní hranici rozpětí, které si majitelé stanovili jako rozpětí, o němž jsou ochotni jednat.

S přípravou expozice pomůže stát

Na přípravě expozice, kterou by mělo doplnit i zázemí pro návštěvníky a zřejmě rovněž pro tvůrčí pobyty mladých autorů, kteří by se mohli nechat okouzlit hrabalovskou inspirací, bude tým Polabského muzea spolupracovat i s Památníkem národního písemnictví. Hovoří o tom memorandum o spolupráci, které hejtmanka Pecková v říjnu podepsala z ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Spolupráci už přislíbil také Národní filmový archiv.

Expozice má připomínat nejen Hrabalův život a tvorbu, ale i vztah k rekreační osadě Kersko. Právě tato oblast i sousedé z okolí chaty se jedinečným způsobem odrážejí v jeho pracích – stejně jako ve filmu režiséra Jiřího Menzela Slavnosti sněženek. Uplatní se i moderní muzejnické metody, přibližuje plány radní Švenda. „Protože tam došlo ke stavebním úpravám, které jsou nevratné, chceme také zapojit moderní prvky, jako je rozšířená realita, aby bylo možné vidět, jak interiér vypadal v době života Bohumila Hrabala,“ naznačil, co se bude chystat.