Zřejmě tou nejzářivější bude herec Jaromír Hanzlík alias Pepin z Postřižin nebo pan Leli ze Slavností sněženek. Ten by měl k příchozím promluvit kolem třetí odpolední.

Raritou letošního ročníku bude také otevření Hrabalovy chaty pro veřejnost v době od 10 do 16 hodin. Tu po koupi Středočeským krajem čeká rekonstrukce.

Polabská cyklostezka na soutoku Labe a Cidliny ve středu 18. května 2022.
PODÍVEJTE SE: Na soutoku Labe a Cidliny se to cyklisty i bruslaři jen hemžilo

Samotný program v zahradě Lesního ateliéru Kuba začne za vůně rožněného selátka a dalších dobrot v pravé poledne. Provede jím režisér a herec Hálkova divadla Vít Špinka. Na úvod zahrají To Jo Band. Z dalšího programu pak jistě zaujmou divadelní ukázky z Hrabalovy tvorby. Herec Petr Brukner představí před půl třetí svoji knihu Jen tak jsem šel kolem.

Dorazí i manželka dvorního režiséra Hrabalových filmových zpracování Olga Menzelová či další herec Pavel Nový. Jedním z vrcholů by pak mělo být hudební vystoupení herečky a zpěvačky Báry Hrzánové a Cigán Tour od 16 hodin.

Z Nymburka vyrazí v sobotu do Kerska speciální autobus, který vyjíždí v 9.10 od hlavního nádraží a staví na náměstí Přemyslovců, v Sadské na autobusovém nádraží a u hotelu Modrá hvězda, v Hradištku u hřbitova a v Kersku u Pramene. Zájemci se také mohou projít po místech, která měl známý spisovatel rád. Průvodcem bude Jan Řehounek a vychází se v 10 hodin od Svatojosefského pramene.

Vizualizace návrhů podoby Jiřího náměstí městského architekta Milana Košaře.
Rovná silnice nebo vodní prvek. Architekt města představil návrh Jiřího náměstí

Na akci je také možnost dojet na kole. To když se zájemce dostaví v 10 hodin v Nymburce k Hrabalovu posezení U tří koček, odkud se vyjíždí.