Ovšem výherní automaty dnes střídají takzvané videoloterijní terminály, které podléhají ministerstvu financí. Tudíž zcela vyhráno není.

Nymburk uděluje povolení pro výherní hrací přístroje. Před vánoci bylo vydáno 40 identifikačních známek na rok 2013. Není to ale číslo konečné, neboť vydávání těchto známek se konalo i přes svátky.

Ve městě začínají převažovat videoloterijní terminály, kde jejich povolení uděluje Ministerstvo financí. To při povolení videoloterijních terminálů musí taktéž postupovat
v souladu s námi vydanou vyhláškou o regulaci jejich umístění a to v centru města a v blízkosti školských zařízení. „Ministerstvo financí není v daném případě povinno sdělovat počet vydaných povolení na území obce, kde tento počet nám není znám," upřesnil místostarosta Zdeněk Vocásek.

Přijetím vyhlášky o regulaci výherních hracích automatů v centru a na dalších místech má ovšem také nemalý vliv na výpadek příjmu do rozpočtu města ve výběru správních poplatků za výherní hrací přístroje. Jedná se o částku zhruba 6 milionů korun, které následně chybí například ve správě městského majetku. „Zastupitelé, kteří navrhovali regulaci, nedokázali najít odpověď, jak vykrýt tento výpadek příjmů," není moc po chutí Vocáskovi.

Ve městě jsou provozovny, které na první pohled nebudí dojem herny. Jedná se například o provozovnu Na Staré poště v Tyršově ulici, kde i na ni se vztahuje regulace.

Na jednání zastupitelstva však padla všeobecná shoda 
v provozu výherních hracích přístrojů mimo centrum města a v blízkosti školských zařízení.

Provozovatelé výherních hracích přístrojů a loterijních terminálů podle předběžných informací chtějí znovu oslovit zastupitele s přehodnocením vyhlášky. „Respektují zákaz umístění v blízkosti školských zařízení, ale poukazují na lokality, kde je husté osídlení jako třeba na sídlištích, kde je v některých částech povolení možné.

Herna zmizela z Palackého třídy (bývalá tiskárna Kirchner) a také z náměstí. Dnes je tam rychlé občerstvení.

V Poděbradech platí nová vyhláška, která neumožní otevřít takovouto novou provozovnou.