Nová Škoda Octavia stejného typu, jaký používají státní policisté při výkonu služby. To je novinka 
u Městské policie v Nymburce.

Místní dobrovolní hasiči zase mají úplně novou vestavbu ve svém Renaultu Master. Ta jim umožní mnohem efektivnější zásahy například při přírodních katastrofách.

U staré Fabie odcházel motor

Nová Škoda Octavia určená pro městské policisty v Nymburce nahrazuje už téměř deset let starou a dosluhující Škodu Fabia. Ta má najeto zhruba 250 tisíc kilometrů. „Fabia byla stará téměř deset let a odcházel jí motor, proto bylo zapotřebí koupit nové auto. Hlavní výhodou nového vozu je větší zavazadlový prostor, ve kterém vozíme jak bednu na odchyt zvířat, tak třeba také ‚botičky'," řekla Simona Lazarová, vrchní strážník nymburské městské policie.

Kromě většího zavazadlového prostoru má vůz i další výhody. „Třeba zvýšený spodek, což se může hodit při zásahu v horším terénu," doplnila Lazarová. Vozidlo je mimo jiné vybaveno defibrilátorem a kamerou pro záznam jízdy a řešení přestupků.

Nová Škoda Octavia je jediným vozidlem městské policie a celková cena včetně úpravy vozidla dle podmínek pro zařazení do Integrovaného záchranného systému vzešlá 
z výběrového řízení je 506 tisíc korun včetně DPH.

A co bude se starou Fabií? „Ta bude lidově řečeno „odstrojena" a nabídnuta k prodeji," řekl radní Zdeněk Vocásek.

Vestavba šitá 
na míru

Také dobrovolní hasiči mohou od nynějška využívat nový zásahový vůz, ve který se díky na míru šité vestavbě proměnil v roce 2012 získaný Renault Master.

Připomeňme, jak tento vůz dospěl k současné požadované podobě.

Výjezdová jednotka Sboru dobrovolných hasičů města Nymburk obdržela v roce 2012 od zřizovatele města Nymburk zásahové vozidlo Renault Master, které nahradilo již technicky zastaralé a dnešním podmínkám nevyhovující vozidlo Avia A 31 z roku 1991. To bylo předurčeno 
k technickým zásahům. Poměr ceny repase Avie a pořízení nového zásahového vozidla hovořil ve prospěch nového vozu.

„V roce 2013 město Nymburk zažádalo o dotaci na vestavbu do předmětného vozidla pro uložení věcných prostředků požární ochrany, které jsou předurčeny pro zřízení čerpacího stanoviště 
v místě požáru, odstranění následků povodní, úniků chemických látek, větrných smrští a podobně," řekl radní a současně starosta dobrovolných hasičů v Nymburce Zdeněk Vocásek.

Dále vozidlo je vybaveno výkonným osvětlovacím stožárem a elektrocentrálou. 
„V neposlední řadě je předurčeno svými sedmi místy pro střídání členů jednotky při dlouhodobých událostech a dopravy záchranářského člunu na vodní hladinu," doplnil Vocásek.

Vozidlo tak zabudováním vestavby plně naplňuje stanovené podmínky pro zařazení do výjezdu dle vyhlášky 
o technických podmínkách požární techniky.

Náklady na pořízení vozidla bez vybavení dosáhly 1,3 milionu korun. Středočeský kraj z fondu podpory dobrovolných hasičů a složek IZS přispěl částkou 240 tisíc korun. „Věřím, že vozidlo bude sloužit při náročných zásazích," řekl hejtman Miloš Petera na nymburském náměstí Přemyslovců při symbolickém předání auta hasičům do provozu.