Kdo se přišel podívat na pátý ročník soutěže kuchařů, číšníků, barmanů a cukrářů Gastro 2011, zažil opravdu skvělou atmosféru. Vždyť je to také soutěž o dobrotách, které dráždí lidské chuťové buňky ostošest.

Na letošní ročník této již tradiční soutěže, kterou pořádá poděbradské Střední odborné učiliště společného stravování, přijeli tentokrát nově nejen soutěžící z obdobných škol Středočeského kraje, jak tomu bylo předešlé ročníky, ale zúčastnili se také učni z východních Čech a dokonce ze Slovenska a Maďarska.

Poděbrady měly své želízko v ohni ve všech disciplínách. Vytáhly se cukrářky, které vytvořily dort v podobě notebooku, ale pozadu samozřejmě nezůstali ani kuchaři se svými krůtími dobrotami, z nichž jednu nabízíme.

„Pro kuchaře hlavním tématem byla krůta, takže všechny výrobky krůtí maso obsahují,“ uvedla učitelka odborného výcviku Ivana Fríblová, která své svěřence ze třetího ročníku přivedla k vítěznému konci v loňském roce a letos se připravovali několik týdnů. „Recepty jsme hledali v časopisech nebo na internetu a různě jsme je obměňovali. Například v roládě byla původně mrkev a moc se nám nelíbila, takže jsme ji nahradili sušenými rajčaty. V druhé roládě jsme zelenou olivu nahradili černou, aby to lépe vypadalo,“ vysvětlila pedagožka.

Úžasnou atmosféru měla klasická barmanská soutěž, při které Východočeši dokonce v sále Kolonády bubnovali. Té se zúčastnilo pětadvacet barmanů.
Největším lákadlem i pro kolemjdoucí byl tradiční běh číšníků a servírek na poděbradské kolonádě. Pravidla pro soutěžící byla neúprosná. „První z dvoučlenného družstva vyběhne na překážkovou dráhu. Pokud vylije, musí další člen týmu vodu dolít. Pokud ovšem i ten vylije, přičítá se k času pět trestných vteřin,“ hlásal moderátor celé soutěže Karel Liska.

Poděbradská střední odborná škola spolupracuje s obdobným zařízení v Rimavské Sobotě na Slovensku, kde se také konají soutěže v oborech gastro. Poděbradští studenti získávají i na těchto soutěžích výborná umístění.