Terinka z kozího sýra, plněná perličí vejce, košíček z kuřecího masa plněný salátem nebo galantina z holoubátka. Takové a mnoho dalších dobrot vytvořili studenti středních odborných škol a učilišť z Čech a Slovenska při mezinárodní soutěži Gastro Poděbrady 2013 v lázeňském městě, kterou uspořádalo už tradičně Střední odborné učiliště společného stravování v Poděbradech.

Soutěže se letos zúčastnilo třináct škol, jedna z nich dokonce přijela až ze vzdálené Rimavské Soboty. Kuchaři měli za úkol vytvořit menu 
s tématem Z našeho dvora, takže všechny dobroty musely obsahovat domácí zvířata, která se na takovém venkovském dvoře chovají, cukráři se museli vypořádat s českými večerníčky a barmani připravovali tabuli s mysliveckou tematikou.

Odborná porota měla velmi těžkou práci, protože všechny výtvory byly neskutečně originální a bylo vidět, že si s nimi soutěžící dali opravdu velkou práci. Přesto musela určit vítěze.

V oboru kuchař zvítězila dvojice studentů třetího ročníku SOUSS Poděbrady Roman Schovanec a Martin Bureš, mezi cukráři se nejlépe umístily Marie Stuchlíková 
a Tereza Křivanová z Horek nad Jizerou, nejlepší tabuli připravili číšníci Marek Beňo a Katarína Korhelová z Rimavské Soboty. Barmanskou soutěž, které se zúčastnilo třicet dva soutěžících, vyhrál Ondřej Císař z Vlašimi. Zvláštní cenu poděbradského Rotary klubu získala postižená Renata Salayová na vozíku 
z Mladé Boleslavi.

Malá ochutnávka toho, co se na Gastru vařilo

Roman Schovanec a Martin Bureš z poděbradského učiliště zvítězili v kuchařském oboru. Podělili se o svá kuchařská tajemství:

„Protože bylo téma Z našeho dvora, vybrali jsme si kozu, perličku, kachnu, králíka, husu, holuba, krůtu a kuře. Udělali jsme terinku z kozího sýra, kde náplň je kozí sýr tvrdý, červené tečky jsou rajčata a červený sýr. Náplň do perličky byla husí paštička, dále jsme dělali perliččí vejce na aspikové kytičce, jsou plněná husí paštikou z husích jater, v králičím hřbetu je použitý bůček kombinovaný se slaninou a hřbet je namarinovaný v koňaku. Terinka 
z holuba je plněná švestkou namočenou v brendy. Omáčku jsme zvolili brusinky s křenem, která se hodí jak k holubovi, tak ke králíkovi. Pak jsme připravili rýžové košíčky a namarinovaná kachní prsa v medu se zázvorem a sojovou omáčkou," přiblížili vítězové část ze svého soutěžního kuchařského kouzlení.