Na vládní opatření reagovali v Nymburce dvě ze šesti sledovaných pump. O 1,80 zlevnili hned 1. června na čerpačce MOL nedaleko nymburského depa při výjezdu na Babín. Zatímco 31. května stál litr benzinu 46,90, první červnový den už to bylo jen 45,10. Podobně se zachovala také Benzina na Zálábí. Ta zlevnila také o 1,80, tentokrát však ze 46,50 na 44,70.

Čerpací stanice Tank ONO v Přečáplech na Chomutovsku
Spotřební daň na paliva je nižší. Benzin leckde zlevnil, ale ne na dlouho

Tím došlo k paradoxní situaci. Benzina je považována za jednu z nejdražších čerpaček ve městě. Sousedí naopak se dvěma obvykle nejlevnějšími čerpačkami. Ty spravují firmy Warman a ČSAP. Ty však 1. června nezlevnili a zůstala u nich cena stejná jako předchozí dny. Na stojanech tak svítí za benzin 44,70, tedy aktuálně stejně jako u obvykle dražší Benziny. A proč nezlevnili třeba u firmy Warman? „To já nevím, zavolejte si šéfovi. Prý snad až s příštím závozem,“ komentoval to muž z obsluhy.

Stejně tak nesáhli na cenu ani u společnosti PRIM, která provozuje benzinku u Alberta. Bez ohledu na spotřební daň stál litr benzinu na konci května i první červnový den 44,80. A cenu nezměnili ani na kraji Drahelic u firmy Robin Oil. „To já nevím proč. Přitom se o tom ví. Nám vždycky přijde mail kvůli změně ceny, ale tentokrát nic nedorazilo. A vedoucí tu byl,“ krčila rameny obsluha u firmy Robin Oil.

Nižší ceny s novým závozem

Nejčastější příčinou, proč zůstala cena stejná, může být doprodej starších zásob a snížená daň se do ceny promítne až s novým závozem. Alespoň tak to zdůvodnilo i ministerstvo financí.

Na kontroly toho, zda prodejci pohonných hmot zlevnili v souvislosti se snížením daně, se chystá ministerstvo příští týden. 8. června začne na týdenní bázi zveřejňovat data o promítání nižší spotřební daně do koncové ceny pohonných hmot. V případě nepříznivých výsledků kontroly je připraveno zavést cenovou regulaci stanovující maximální výši marží u distributorů pohonných hmot.