Přišel podzim, v loňském roce se začalo v Jankovicích topit 24. září. To dnes splňuje zatím asi polovina sídliště, protože tu druhou řemeslníci teprve připojují. Jako například Sadovou ulici. Tam se zatím musí obejít v některých domech bez tepla i teplé vody. „Část Jankovic je již připojena, do konce září se nám podaří připojit všechny domy. V některých je špatný přístup ke staré stanici, která se musí demontovat a zapojit nová. Někdy to trvá tři čtyři dny. Proto ta odstávka teplé vody,“ uvádí ředitel Thermoservisu Marek Michl.

A jak je to s tím ukončením v září? „Vidím to padesát na padesát, stavba po technické stránce bude hotová. Co se nestihne, jsou zemní práce jako například dobetonování chodníků. Abychom vše předali, jako jsme převzali. To zpoždění odhaduji maximálně na čtrnáct dnů,“ odhaduje Michl.

Popadané stožáry velmi vysokého napětí u Lišan na Rakovnicku.
Vichřice nekácela jen stromy. Popadaly i stožáry

V průběhu stavby si lidé často stěžovali na dělníky, kteří trochu liknavým způsobem přistupovali k práci, respektive se jim často zdálo, že na tak velkou stavbu je na ulici klid. Podle Michla musel i on sám několikrát zajít a popohnat bagristy. „Šlo to pomalu, proto jsem poslední týdny trávil více času na stavbě a požádal dělníky, aby pracovali ve všední dny do šesti místo do tří a přišli i v sobotu. Myslím, že se to urychlilo,“ vysvětluje ředitel Michl.

Ten přiznává, že na společnost chodily stížnosti během stavby, třeba na hlučnost improvizovaného kovového přejezdu pro automobily, když se nové horkovodní potrubí vedlo přes silnici. „Lidé si stěžovali na hluk, který ten přejezd vydával, když přes něj přejíždělo auto. Snažil jsem se to popohnat a zasypání a utemování díry u firmy Mados se podařilo daleko rychleji, než po tom prvním přejezdu u Adély,“ přirovnal Michl dva přejezdy a jejich dočasné trvání v Topolové ulici.

Na sociální síti si postěžoval bývalý radní a současný zastupitel Zdeněk Vocásek. „Na tomto sídlišti jsem bydlel deset let. Mezi lidmi je špatná nálada, jak postupují práce. Stavbu má řídit stavbyvedoucí a to asi nebudou subdodavatelé, ale člověk od společnosti, která vyhrála výběrové řízení. A pokud je špatný subdodavatel, tak na něm, pokud "jen kope", výsledek práce nestojí. Pokud se zakázka realizuje od jara, byl by dávno ze staveniště takový subdodavatel pryč,“ okomentoval Vocásek na Facebooku.

Ilustrační snímek.
Rada pro obce: jak využívat odpadní překládací stanice?

Náklady na realizaci jsou podle Michla 50 milionů korun, nikdy tak obří projekt ještě jako společnost za jeho působení nerealizovali. Zůstane u nich? „Získali jsme 16 milionů na tuto akci z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Evropské unie. To znamená, že zbytek hradíme sami. Myslím, že se částka 50 milionů navýší zhruba o dva až tři miliony. Počítali jsme s tím. Jsou to vícepráce, nějaké další technologie, které vyvstaly až při samotné stavbě,“ dodal Michl.

Realizací projektu bude uspořeno minimálně deset procent energie oproti současnému stavu. Teplovodní soustava je vyměněna a může sloužit minimálně dalších 40 let.

Českobrodské posvícení přilákalo spoustu návštěvníků
OBRAZEM: Českobrodské posvícení přilákalo spoustu návštěvníků