Princip snídaně je jednoduchý. Účastníci si v košíku přinesou fairtradové a lokální potraviny. Může to být salát z fairtradové quinoi, fairtradový čaj či káva, bábovka s fairtradovým cukrem a kakaem či fairtradové banány. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vejce, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře.
Akci pořádají Hotelová škola Poděbrady ve spolupráci s Ekocentrem Huslík. „Velmi se těšíme na všechny, kteří s námi přijdou strávit sobotní dopoledne a podpoří tak lokální a férový přístup k jídlu,“ řekla Jana Zemanová z Hotelové školy Poděbrady.
Město se tak přidává k více než stovce míst, kde vyjádří svůj zájem o pěstitele v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ti za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno. Na to reaguje hnutí fair trade, které usiluje o to, aby pěstitelé za své zboží dostávali dostatečné výkupní ceny.
Zájem o Férovou snídani podle Stanislava Komínka z organizace Fairtrade Česko a Slovensko rok od roku roste. „V roce 2011, kdy se piknik konal poprvé, se zapojilo 41 měst, loni už snídalo přes 8100 lidí na 172 místech republiky. Máme radost, že odpovědnou spotřebou žije stále více lidí,“ řekl.