„Skončíme na druhém místě. Gólman Čech hovoří v médiích o medaili a já věřím, že všem vypálíme rybník."

To jsou slova šéfa nymburské Lokomotivy Josefa Fukse adresovaná našim fotbalistům a jejich účasti na začínajícím Euru. Měsíc od 10. června do 10. července ukáže, zda je jeho optimistický odhad správný.

Češi byli nalosováni do skupiny D, spolu s mistry světa ze Španělska, nepříjemnými Chorvaty a stále nevyzpytatelnými Turky. Ačkoliv šampionát začíná už dnes večer utkáním mezi domácí Francií a Rumunskem, Češi do turnaje zasáhnou až následující týden. První zápas odehrají v pondělí 13. června od 15 hodin 
v Toulouse se Španělskem. V dalším pak v pátek 17. června od 18 hodin v St. Etienne nastoupí proti Chorvatsku. A věřme že klíčový zápas o postup ze skupiny se uskuteční v úterý 21. června, kdy se naši borci utkají v Lens od 21 hodin s Tureckem.

Letos se poprvé evropský šampionát hraje novým systémem. Na úvod je vylosováno šest čtyřčlenných skupin, ze kterých postupují do osmifinále první dva 
a další čtyři nejlepší ze třetích míst. Dále se pokračuje od osmifinále vyřazovacím způsobem. Až do finále, které se uskuteční v neděli 10. července na francouzském národním fotbalovém stadionu ve čtvrti Saint Denis v Paříži.

Nymburský deník oslovil devět osobností, které mají se sportem něco do činění. Jak si myslí, že dopadnou Češi na Euru a kdo z nich může příjemně překvapit, odpověděli třeba někdejší slavný basketbalista, hráč věhlasné NBA Jiří Zídek, nebo současný hráč nymburského Polabanu Martin Grospič.

Martin Fuksa, nymburský kanoista, mistr světa v kategorii C1 na 500 m

Přiznám se, že fotbal až tak podrobně nesleduji. Ale věřím, že náš tým uspěje. Budu jim přát úspěch stejně jako všem našim sportovcům. Ze jmen mě jako první napadne Pavel Kadeřábek.

Jiří Zídek, býv. basketbalista NBA, 
konzultant ČEZ Basketball Nymburk

Určitě budu zápasy našich sledovat. Mým přáním je, aby se jim podařilo postoupit ze skupiny. Co se týká konkrétních jmen, musím se podívat na první zápas, abych zjistil, kdo jak momentálně hraje.

Josef Fuksa, Lokomotiva Nymburk, předseda oddílu a trenér

Já si myslím, že naši skončí druzí. Brankář Čech říká do médií, že myslí na medaili 
a já jim přeji, aby všem vypálili rybník. Prosadí se mladí kluci, kteří se chtějí dostat do zahraničí. Konkrétně třeba Bořek Dočkal.

Václav Sosnovský, fotbalista Lysé nad Labem, aktuální kanonýr

Přál bych českému týmu, aby se dostal, co nejdále. Máme těžkou skupinu, ale věřím, že z ní postoupíme. Jsem zvědavý na výkony Daridy, Skaláka, Krejčího. To jsou podle mě hráči, kteří by měli spolu s Čechem a Rosickým náš tým táhnout.

Tomáš Mach, starosta Nymburka, evropského města sportu 2014

Naši mohou na Euru příjemně překvapit. Určitě věřím v postup ze skupiny, ale na medaili nedosáhnou. Máme relativně mladý tým, hodně nováčků, kteří se mohou chtít vytáhnout. Řekl bych, že vyhraje kolektivnost nad individualitou.

Petr Fiala, předseda poděbradského hokejového klubu

Jsem momentálně v zahraničí a myšlenkami trochu jinde, tak se omlouvám za stručnost. Máme velmi těžkou skupinu, ale jsem přesvědčen, že překvapíme.

Martin Grospič, fotbalista Polabanu Nymburk, rychlonohý útočník

Vůbec netuším, jak dopadneme. Nejhůř budeme třetí ve skupině, ale budu doufat v lepší umístění. Myslím si, že z našeho týmu zazáří někdo, od koho to nebudeme čekat. Ale já bych chtěl, aby to byl Rosický, komu to sedne. Zranění měl už hodně, snad mu to přes Euro vydrží.

Martina Kučerová, všestranná sportovkyně, vedoucí Centra pro všechny

Musím přiznat, že jsem taková fotbalová „blondýna". Můžu říci, že jim budu od srdíčka fandit. Ale z fotbalistů znám jménem asi jen brankáře Čecha. Já teď žiju tím, že se moje dcera dostala do republikového finále v pole sport a má možnost bojovat o účast na mistrovství světa.

Jakub Marvan, hokejový brankář a rozhodčí, reportér nymburského hokeje

Bude velmi těžké vůbec postoupit ze skupiny. Samozřejmě jim to velmi přeji, budu je sledovat, ale ta skupina je opravdu těžká. A kdo z našich reprezentantů zazáří? Jsem přesvědčen, že na své poslední velké mezinárodní akci se vytáhne kapitán Tomáš Rosický.