Na pobočce České pošty v Dymokurech, která se nachází spolu s OÚ v budově patřící obci, je stále živý provoz. Využívají ji nejen místní, ale i občané přilehlých vsí – Činevsi, Velenic a Chotěšic, což čítá více než dva tisíce lidí. Mnozí z nich mají své účty u Poštovní spořitelny, pravidelně využívají služeb pošty. Umístění v centru obce vítají především senioři, kteří si sem chodí pro důchod. Teď je tahle lety prověřená služba v ohrožení. Hrozba přišla v podobě záměru České pošty převést pobočku na provozovnu Pošty Partner.

O co jde? Na první pohled projekt České pošty Pošta Partner dává smysl, vždyť jde o zajištění rentability poboček. Prakticky to má vypadat tak, že se jejich většina převede na provozovny Pošty Partner – ať již pod hlavičku obce nebo jiného subjektu. Jenže realizace v konkrétním případě, například v Dymokurech, už smysl nedává. V čem je zakopaný pes, popsala starostka Ludmila Kubálková.

„Přijel zástupce pošty a sdělil nám záměr provést změnu provozovatele naší pobočky z důvodu nerentabilnosti, konkrétní čísla ale neznal ani následně nezaslal. Možností, která se nabízí, je, že by poštu převzala obec. Znamenalo by to však převzít náklady za nájem, elektřinu, vodu a mzdu zaměstnankyně, což dosud hradí Česká pošta. Obec by dostávala od pošty „motivační provizi" ve výši 15,3 tisíce korun měsíčně při požadavku na provoz 5 hodin denně pět dní v týdnu. Přitom celkové provozní náklady jsou mnohem vyšší! Utáhnout takovou zátěž v plné výši z obecního rozpočtu prostě nelze. Pokud bychom na to nepřistoupili, bude se hledat jiný provozovatel, například obchod nebo benzínová pumpa. Upřímně tohle si nedokážu představit, jak fundovaně by službu na přepážce vykonávala prodavačka nebo obsluha benzínky po třídenním školení! Navíc benzínka je u nás mimo obec," vrtí hlavou starostka Kubálková.

Dymokury se rozhodly jednat. Starostka napsala dopis Generálnímu ředitelství České pošty, v němž líčí situaci z pohledu obce, naznačuje, že akci obec vnímá jako další diskriminaci venkova a ztěžování života jeho obyvatel, ale protože jí jde o zajištění aspoň částečného komfortu jako ve městech, nabízí konstruktivně spoluúčast na hrazení nákladů spojených s provozem pošty. Dopis dostaly na vědomí další zainteresované instituce a osobnosti. Dopis byl odeslán 6. prosince a Dymokury čekají na odpověď. Jaká bude?