Tragický debakl zájmu občanů České republiky o dění v Evropské unii. Tak by se dala klasifikovat volební účast v právě proběhlých volbách poslanců do Evropského parlamentu. Přitom před jedenácti lety se při referendu o vstupu do mezinárodního společenství vyslovilo kladně téměř tři a půl milionu oprávněných voličů, přičemž celková účast byla 55%. Po tomto víkendu by se dalo říci, že počtem volili ti, kteří si vstup republiky do EU nepřáli. Nebo ještě přesněji, jako kdyby volila jenom celá Praha. Ta se svým počtem 1,240 milionů obyvatel přibližně odpovídá počtu voličů, kteří přišli v pátek a sobotu k urnám. Samozřejmě zdaleka ne všichni obyvatelé metropole mohou volit, ale pro představu o volební účasti je to přimeřená vizualizace. Celorepublikově se totiž volební účast podle předběžných zpráv pohybovala hluboko pod 20%, podobné to bylo i na Nymbursku.

To, o čem se mluvilo v pátek jako možném, se v sobotu potvrdilo. Lidé o volby do europarlamentu nemají zájem. V poděbradském volebním okrsku č.5, tedy ve volební místnosti v Hotelové škole, členové komise v sobotu kolem desáté dopolední odhadovali účast maximálně na 20 procent. Nutno podotknout, že Poděbrady většinou platí za místo s nadprůměrným počtem volících. Z deseti náhodně oslovených obyvatel Poděbrad plná polovina uvedla, že volila Tomáše Czernina z Dymokur, sedmičku na kandidátce TOP 09 a Starostů.

Naopak doma v Dymokurech to pro zemědělce, lesníka a správce rozsáhlého rodinného hospodářství na stoprocentní podporu nevypadá. „Dejte mi s unií pokoj. Volit jsem nebyl a nebudu. To, že kandiduje pan Czernin vím, ale je mi to jedno,“ měl kolem půl druhé v sobotu odpoledne jasno dymokurský hospodský. V jediné volební místnosti v Dymokurech, na obecním úřadě, zaznamenali přesně 150 voličů. To by podle počtu oprávněných voličů z loňských poslaneckých voleb znamenalo dokonce účast nad 20%. Mohlo jich být ale 151. Dvě minuty po uzavření volební místnosti, tedy v 14:02 se k obecnímu úřadu přiřítil Milan Drbohlav. Vyskočil z auta s připravenou obálkou s hlasovacím lístkem a běžel k urně. K jeho smůle už ale do volební místnosti nekompromistní předsedkyní volební komise nebyl vpuštěn. Nebo spíše ke smůle Jiřího Šíra z kandidátky Babišova Ano. „No to jsem tomu dal, myslel jsem, že to ještě stihnu. Nedá se nic dělat, příště musím dřív,“ kál se dymokurák Milan Drbohlav a vysvětlil, že Jiřího Šíra chtěl volit pro jeho odborné znalosti v zemědělství. Přitom odborníka na stejné téma má ve své obci, ovšem na kandidátce jiné strany a to bude zřejmě kámen úrazu.

Pokud bychom o těchto volbách hovořili, jako s rekordně nízkou volební účastí, další přízvisko, které se nabízí, je kroužkovací volby. Alespoň podle oslovených voličů v navštívených místech na Nymbursku. Právě na zakroužkování, tedy preferenční hlas, spoléhal ředitel Zoo Chleby René Franěk, na kandidátce ODS až devatenáctý. Podle průzkumů bude mít ódéeska problém dostat do europarlamentu alespoň jednoho poslance. Pokud by se jím stal právě Franěk, byl by to skokan století. Ve Chlebích se nám podařilo oslovit jen jednu voličku. „O tom, že kandiduje pan Franěk vím. Je hezké, co tady vybudoval, ale nevolila jsem ho. Straně ODS nevěřím,“ řekla starší paní, která odmítla sdělit své nacionále.

Kroužkovalo se také v Sadské. Zde například ve prospěch druhé na kandidátní listině nové strany Republika, novinářky Evy Jurinové. Přestože se jedná o poměrně známou osobnost, v povědomí zůstává z dlouholetého účinkování na televizní obrazovce i z dalších aktivit, neplatí, že by její jméno automaticky zaručovalo volební úspěch. Ve volební komisi okrsku číslo 3 v Základní škole Sadská, kam Eva Jurinová přišla volit, dokonce někteří z mladších ročníků netušili, o koho se jedná.

Na příkladu tří z pěti kandidátů do Evropského parlamentu z našeho okresu je až učebnicově vidět, že doma skutečně není nikdo prorokem. Že nikomu nezaručí přízeň voličů ani to, že se s voleným osobně zná a jeho práce si váží. Jisté ale je, že kompletní výsledky, jak volby do EU dopadly v rámci celé unie, České republiky, Středních Čech, okresu Nymburk a jednotlivých obcí, přineseme v úterním vydání Nymburského deníku.